Tele vannak Róma kórházai, szállodákba szállítják a betegeket

2020. október 12. – 07:26

frissítve

Tele vannak Róma kórházai, szállodákba szállítják a betegeket

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

23:14 - Csehországban bezárják az iskolákat és a vendéglőket

Csehországban szerdától november elsejéig bezárják az általános iskolákat, a felső tagozaton áttérnek a távoktatásra. A klubok, bárok és a vendéglők pedig november 3-ig lesznek bezárva. Az óvodákat az intézkedés nem érinti, azok továbbra is működni fognak. A középiskolák és a főiskolák, illetve az egyetemek már korábban bezártak és áttértek a távoktatásra. Szerdától kötelező lesz az arcmaszkok viselése nem csak a kórházakban, hivatalokban, zárt termekben és tömegközlekedési eszközökben, hanem a megállókban is. Gyülekezni legfeljebb hat személynek lesz szabad. Tilos lesz az alkoholos italok fogyasztása a köztereken és az utcákon. Amennyiben a járvány terjedését jelző reprodukciós mutató egy hét alatt 0,8-ra csökken, a kormány enyhíteni fog az intézkedéseken, jelenleg ez a mutató 1,5 körül van, mondta Andrej Babiškormányfő. (MTI)

21:37 – Elvesztette edzőjét a cseh futballválogatott

Jaroslav Silhavy szövetségi kapitány és négy focista is koronavírusos a cseh válogatottnál, mindannyian karanténba kerültek. Ez azt jelenti, hogy nem lehetnek ott a Skócia elleni szerdai Nemzetek Ligája-meccsen. Az első eseteket még vasárnap, az Izrael elleni meccs előtt fedezték fel. A cseh válogatottat Silhavy helyettese, Jiri Chytry irányítja majd. (MTI)

20:00 – Liverpoolban és környékén bezárnak a kocsmák, edzőtermek

Boris Johnson brit miniszterelnök háromfokozatú készültségi rendszer bevezetését jelentette be hétfőn. Az alapszintű fokozatban a jelenlegi intézkedések maradnak érvényben, például a vendéglátóhelyeknek be kell zárniuk 22 óra után, 6-nál több ember nem vegyülhet. A következő fokozatnál a nem azonos háztartásban élők már egyáltalán nem találkozhatnak zárt térben, és a szabadban is csak maximum 6-an. A legszigorúbb, nagyon magas készültségi szint ezen felül a pubok, edzőtermek és kaszinók bezárását is jelenti az érintett térségekben. Liverpoolban és környékén a hármas készültségi szint fog életbe lépni szerdán. A márciusihoz hasonló teljes zárlat lehetőségét azonban elvetette Johnson. (MTI)

15:51 – Beteltek a római kórházak, szállodákban helyezik el a betegeket

Az olasz főváros legnagyobb járványkórházából, a Spallanzaniból szállodákba szállítják át a lélegeztetőgépet nem igénylő betegeket a helyhiány miatt. A hétfői adatok szerint 185 fertőzöttet kezelnek a kórházban, illetve még 22 beteget az intenzív osztályon. Több mint 800 súlyos beteget ápolnak jelenleg házi karanténban, akiket nem tudnak ellátni otthon, azokat szállodákban helyezik el.

Az olasz kormány újabb szigorításokat tervez a járvány kapcsán, többek között akár a rokoni találkozásokat is szigorítva. A Giuseppe Conte vezette kormány legkésőbb keddre ígérte a tavaszihoz hasonló korlátozások bejelentését. A római kórház mellett telítődött például Nápoly kórháza is. A nápolyi Umberto I kórház immonológus professzora, Lo Foche szerint „Dél-Olaszországban most élik át a járvány első nagy hullámát, de ott az egészségügy nem fogja bírni a terhelést, ellentétben a gazdagabb északival”. (MTI)

15:41 – Anthony Fauci szerint félrevezető Trump koronavírusos kampánya

„Trump elnök felépült a koronavírusból, ahogy Amerika is felfog” – ezzel a mondattal kezdődik a nemrégiben koronavírussal diagnosztizált amerikai elnök kampánya. A videóba az amerikai tudós, Anthony Fauci egy mondatát is bevágták, ahol azt mondja, „nem tudom elképzelni, hogy bárki többet tudna tenni ebben a helyzetben”. Fauci szerint az egyik interjújából bevágott mondat félrevezető, ugyanis arra enged következtetni, hogy ő Trumpra érti ezt, holott elmondása szerint ő ezt nem Trumpra mondta és egyébként sem támogatná az elnököt.

Fauci és Trump korábban került már összetűzésbe azért, mert Fauci nem értett egyet az elnök több, a járványra vonatkozó intézkedésével. Trump október 2-án került a koronavírus miatt kórházba, 11-én azt mondták az orvosai, hogy már nem fertőz. (BBC)

13:27 – 13 fertőzött a Baross Utcai Idősek Otthona egyik telephelyén

11 lakó és 2 dolgozó koronavírustesztje lett pozitív a Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyén. A teszt után minden lakót kórházban ápolnak. Összesen ötvenen laknak az intézményben, és huszonketten dolgoznak ott. 2020 szeptember közepétől a fővárosi fenntartású idősotthonokban kéthetente szűrik a dolgozókat, és ha szükségesnek ítélik, az ellátottak szűrésében is részt vesznek. (Budapest Városháza / Facebook)

13:19 – Szerdán újabb korlátozásokat jelenthetnek be Franciaországban

Nem zárta ki Jean Castex francia miniszterelnök, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére egyes régiókban karantént vezet be a kormány, miután az országban erős a második hullám. „Az általános karantént mindenképpen el kell kerülni. Ez lehetséges is, ha mindannyian hozzájárulunk” – mondta a kormányfő hétfőn a France Info hírrádióban. Jean Castex szerint ugyanakkor helyi szinteken elképzelhető, hogy kijárási korlátozásokat is bevezetnek. „Benne vagyunk egy nagy erős második hullámban” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a franciák a nyári vakáció idején „túl hamar azt gondolták, hogy eltűnt a vírus”, és nem tartották be kellőképpen az óvintézkedéseket. Szerda este Emmanuel Macron államfő ismét élő televíziós interjút ad, és várhatóan újabb korlátozásokat jelent be. A tavaszi első hullám idején Európában az egyik legszigorúbb járványügyi korlátozások voltak életben: a két hónapig tartó általános karantén idején a franciák csak előzetesen kitöltött igazolással hagyhatták el a lakhelyüket. (MTI)

12:15 – Tisztifőorvos: Van remdesivir

Müller Cecília újságírói kérdést kapott arról, hogy valóban elfogyott-e a remdesivir a kórházakból. Közölte, hogy a gyógyszer rendelkezésre áll, sőt, saját, hazai gyártótól is van belőle. A tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján beszélt a szociális intézményeken belüli vírushelyzetről is. Elmondta, hogy jelenleg 45 intézményben vannak pozitívra tesztelt emberek, összesen 542-en, tehát bekerült az otthonokba a fertőzés a második hullámban is, de jellemzően alacsony az esetszám, és sokan a betegek közül teljesen tünetmentesek vagy csak enyhe tüneteik vannak, többek esetében csak szűréssel derült ki, hogy koronavírusosak. 130-an vannak ebből a körből jelenleg kórházban, 35-en hunytak el, és 30-án tekinthetők gyógyultnak.

12:03 – Ritkán bírságolják a szabályszegőket

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy a szabályok szeptember 21-i hatálybalépése óta országosan összesen 1140 esetben (ebből a legutóbbi hétvégén 99-ben) intézkedtek rendőrök olyan emberekkel szemben, akik nem vagy nem megfelelően viseltek maszkot. 413 eset tömegközlekedési eszközön, 727 eset üzlet vagy közintézmény területén történt. 975-en figyelmeztetést kaptak. Helyszíni bírságot 69 esetben szabtak ki, 96 alkalommal pedig szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök. A járványüggyel összefüggésben eddig összesen 473 büntetőeljárást rendeltek el és 90 gyanúsítottat hallgattak ki. A tranzitálási szabályok megsértése miatt a hétvégén 61 rendőri intézkedés történt. A hétvégén 4792 házi karantént rendeltek el, ezekkel együtt most 21491 házi karantén van érvényben.

11:55 – Gyorsíthatja a mintavételt az új, elektronikus rendszer

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, hogy az Országos Mentőszolgálat kifejlesztett egy elektronikus mintavételi űrlapot, ami segítség a háziorvosok számára, egyszerűbb és gyorsabb így a mintavétel kérése. Önálló webfelületen működik. Az országos tisztifőorvos szerint így a mintavétel üteme jobban tervezhető, és reményeik szerint gyorsítható is a folyamat.

11: 40 – Müller Cecília: Még legalább ennyi előttünk van

„Valóban hosszú ideje küzdünk már a járvánnyal, de még legalább ennyi előttünk is van” – mondta az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília, az országos tisztifőorvos. Arról beszélt, hogy most egyértelműen növekvő tendenciát mutatnak a fertőzések Európában, és hozott néhány számot is összehasonlításnak. A 100 ezer lakosra jutó pozitív esetek száma Csehországban 432, Belgiumban 364, Hollandiában 344, Spanyolországban 308, Franciaországban 285, az Egyesült Királyságban 242, Magyarországon 128.

11:23 – Brit járványügyi szakértő: Megvan az esély az Egyesült Királyság ismételt lezárásra

Mindent el kell követni, hogy elkerüljék az ország lezárását, merthogy az esély megvan rá – így véli Peter Horby professzor, vezető járványügyi szakértő. Horby kormányzati tanácsadóként úgy látja, az ország bizonytalan állapotban van, emelkedik a koronavírusos esetek és a kórházban ápoltak száma, és vélhetően ez így is marad. A legfontosabb az volt, hogy a brit egészségügyet megvédjék a túlterheltségtől, ezért a halasztható beavatkozásokat felfüggesztették. Horby szerint komoly megkötésekre van szükség, hogy a számok ne emelkedjenek tovább, ezzel egybecseng, hogy a miniszterelnök a fokozatosan romló járványügyi helyzet miatt vélhetően hétfőn jelent majd be szigorításokat az országban. Az Egyesült Királyságban a reprodukciós ráta jelenleg 1.2 és 1.5 között mozog, vasárnap 12 872 embernél mutatták ki a koronavírust, és 65 újabb beteg halt meg. (BBC)

11:04 – Május óta 81 orosz sportoló fertőződött meg edzőtáborokban

Az insidethegames.biz híre szerint Alekszej Morozov, a sportminisztérium élsportért felelős osztályának vezetője egy televíziós interjúban beszélt a fertőzésekről, mint mondta, a központi és regionális edzőtáborok májusi újranyitása óta 81 orosz sportoló kapta el a koronavírust. Mint mondta, az érintetteket elkülönítették, voltak, akik kórházi kezelésre szorultak, a többiek pedig karanténba kerültek. Valamennyi létesítményben alakítottak ki karanténszobákat erre a célra. A politikus azt is elmondta, hogy a kontaktkutatás folyamatosan zajlik, a cél pedig az, hogy a lehető leghamarabb felderítsék, a koronavírusos sportolók kivel érintkeztek, és mindenkit, akit szükséges, teszteljenek. Legutóbb a kétszeres Európa-bajnok műkorcsolyázó, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Vlagyimir Morozov kapta el a koronavírust. (MTI)

10:39 – Szerbiában is elérhetővé vált a Remdesivir

Mától Szerbiában is elérhetővé a Remdesivir nevű gyógyszer, amit a koronavírus-betegek kezelésére fejlesztettek ki – közölte a szerb járványügyi válságstáb. Egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy csak orvosi javaslatra, a Covid-19 egy bizonyos szakaszában használható a szer. A Remdesivirről múlt héten derült ki, hogy már Magyarországon, a Richter gyógyszergyárban is gyártják hazai alkalmazásra, október végéig több mint 800 betegnek elegendő gyógyszert szeretnének betárazni. (MTI)

10:32 – Találtak néhány fertőzöttet, letesztelik a kilencmilliós várost

Koronavírus-tesztelésnek vetik alá a kelet-kínai Csingtao teljes lakosságát, miután a városban új eseteket fedeztek fel a hétvégén. A kilencmillió lakosú nagyváros egészségügyi bizottsága hétfőn, a honlapján kiadott közleményben arról tájékoztatott, hogy a város egyik, a külföldről beérkező koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt kórházához kapcsolódó járványgócot észleltek. A hétvége óta már több mint 140 ezer emberen végeztek vírustesztet, közülük több mint 110 ezernél kizárták a fertőzés lehetőségét. A város teljes lakosságának tesztelését öt nap alatt szeretnék befejezni. (MTI)

09:56 – Szentkirályi Alexandra: Minden eszköz rendelkezésre áll

Az egészségügy felkészült és minden eszköz rendelkezésre áll a koronavírus-járvány második hulláma alatt – ezt mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette: a magyar járványügyi helyzet a külföldi trendeket követi, és ahogy Magyarországon, úgy külföldön is emelkedett a fertőzöttek száma, erre lehet számítani a következő hetekben is. Megjegyezte, az első hullám alatt sikerült felkészíteni az egészségügyet a második hullámra, így minden személyi, illetve tárgyi feltétel adott.

„Ha valakinek szüksége van arra, hogy valamilyen kezelést kapjon, esetleg kórházba kerül, akkor ezt bírni fogja a magyar egészségügy”. Beszélt arról is, hogy a védekezésre kell koncentrálni, amíg nincs vakcina, és azt is elmondta, hogy jelenleg 40 olyan kórház van, ahol koronavírusos betegeket ápolnak, de ha szükséges, akkor további kórházakat tudnak bevonni. Ezekbe az intézményekbe orvosok és ápolók is kellenek, akiket átvezényelhetnek. Ez jelenleg a szakemberek 1 százalékét érinti. (MTI)

09:02 – A köznevelési államtitkár szerint elegendőek az iskolákban bevezetett megelőző intézkedések

Maruzsa Zoltán a Kossuth rádióban azt mondta, hogy a mostani helyzet egyelőre nem igényel azonnali beavatkozást és további intézkedéseket. Az iskolákban bevezették a testhőmérséklet-mérést, a legnagyobb épületekben pedig hőkapuk is működnek.

Az őszi érettségiket a távolságtartás szabályaival, kis csoportokban tartják, de tavaszhoz képest annyi a változás, hogy most a szóbeliket is megtartják. Elmondta azt is, 24 óvodában van rendkívüli szünet, 17 (0,55 százalék) iskola zárt be ideiglenesen és 102 (3,31 százalék) további olyan iskola van, ahol tantermen kívüli digitális oktatást vezettek be, jellemzően egy-két osztályban.

Maruzsa úgy véli, hogy az október 23-án kezdődő őszi szünetben a fertőzött intézményekből kisöprődhet a vírus. (MTI)

07:22 – Majdnem 26 millióan már meggyógyultak világszerte

A világon 37 404 289 embernél regisztrálták a koronavírus-fertőzést, a halálos áldozatok száma 1 075 848, a gyógyultaké pedig 25 999 714 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő kora reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 37 102 281 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 071 308, a gyógyultaké pedig 25 764 172 volt. A legfertőzöttebb ország továbbra is az Egyesült Államok, itt 7 762 476 fertőzöttet tartanak nyilván, 214 764-en haltak meg, 3 075 077-en pedig meggyógyultak. A második legtöbb beteget Indiában (7 053 806 fertőzött), a harmadik legtöbbet Brazíliában (5 094 979) regisztrálták. (MTI)

(Borítókép: Koronavírussal fertőzött beteg hőmérsékletét méri egy ápolónő a nyugat-ukrajnai Sztrij város kórházában 2020. szeptember 29-én. Ukrajnában gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány, 2020. október 8-án)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!