1173 új fertőzött, 14 újabb halálos áldozat

2020. október 12. – 08:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

1173 magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 38 837 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban. Meghalt 14 krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 968 főre emelkedett, 11 037-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 26 832 fő.

Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 46 százaléka, a gyógyultak 32 százaléka budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján

1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 154-en vannak lélegeztetőgépen

– írta hétfőn a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Forrás: Telex
Forrás: Telex

A hazai adatokat részletesen bemutató grafikonunkat itt tudja megnézni.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában azt mondta, kezdhetjük vágni a centit, mert meglesz a vakcina. „Júniusig, júliusig kell kibírni, addig tart rosszkedvünk tele.” Szerinte mostantól kifelé megyünk a koronavírus-járványból, és nem befelé.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a múlt héten azt mondta, hogy egyértelműen a koronavírus-járvány második hullámának felszálló szakasza figyelhető meg Magyarországon. Az M1-nek úgy nyilatkozott, hogy ebben a szakaszban kiemelten ügyelni kell az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre.

Oroszi Beatrix orvos-epidemiológus, a Semmelweis Egyetem munkatársa az Inforádió Aréna című műsorában beszélt múlt héten a tesztelésről, ott hangzott el, hogy a járványgörbe menne még felfelé, de nem tud, mert a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetszám képezi az alapját, aminek szűk keresztmetszete, hogy ma Magyarországon egy nap alatt mennyi tesztet képesek végezni. Tehát nem azért nem nő az esetszám, mert a járvány nem halad előre, hanem mert a tesztelési kapacitás elérte a felső határát. Mivel azonban a tesztelési kapacitás elérte a maximumot, ezért a kevésbé súlyos eseteket nem vagy nem annyira tudják már azonosítani, amivel együtt jár, hogy a súlyosakra fókuszálnak – épp ezért a kritikus lefolyású esetek emelkedése várható.

Szerdán kiderült, hogy már gyártják a koronavírus elleni gyógyszert a Richter gyógyszergyárban. A Richter öt hónap munka eredményeként megoldotta a súlyos stádiumban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen legyártott.

Október második felétől lesz elérhető ingyenesen az influenza elleni oltás, amelynek beadatását Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa mindenkinek javasolja – erről a múlt héten beszélt az M1-nek. Kitért arra is, hogy az elmúlt napokban magas volt Magyarországon a koronavírussal fertőzöttek és az elhunytak száma, és további növekedés várható. Egész Európában emelkedik a fertőzöttek száma, fel kell készülni, hogy Magyarországon is hasonlóan magas számok lesznek, mint például Csehországban és Romániában.

Kiemelte: különösen fontos a rizikócsoportba tartozók megvédése az influenzától,

nemzetközi megfigyelés szerint ugyanis megduplázódik a halálozás esélye, ha valaki egyszerre szenved koronavírus- és influenzafertőzésben.

Hogy miért jó beoltatni magunkat influenza ellen, és hogy ennek miért van különös jelentősége a koronavírus-járvány idején, arról itt írtunk bővebben >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!