Miért érdemes influenzaoltást kérni koronavírusjárvány idején?

2020. szeptember 26. – 18:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 17-én.)

---

A kormány az idei szezonban mindenkinek ingyenessé teszi az influenza elleni védőoltást. Vajon milyen kapcsolat van az influenza elleni oltás és a koronavírus között?

Aki beoltatja magát influenza ellen, az megússza a koronavírust is?

A válasz egyértelműen nem. Az influenzaoltás természetesen nem véd meg a koronavírus ellen, az influenza és szövődményei ellen viszont kifejezetten hatásos. Határozottan ajánlott ezért beadatni krónikus betegeknek, illetve az idős embereknek, hiszen a 65 év feletti, jellemzően több alapbetegséggel küszködő emberek körében az influenzának akár 1 százalékos halálozási aránya is lehet.

Hogyan segítheti az orvosokat az influenzaoltás a koronavírus elleni küzdelemben?

Az influenza is járhat lázzal, köhögéssel, fulladással, gyengeséggel, bizonyos tünetei tehát hasonlíthatnak a COVID-19-ére. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa a köztelevíziónak azt mondta: az influenza elleni oltásnak akkor lehet jelentősége, ha egy tüneteket mutató idős betegről tudják, hogy megkapta a vakcinát. Ebben az esetben az orvosok feltételezhetik, hogy az illető nagy valószínűséggel védett az influenza ellen, és a tüneteket más, például koronavírus is okozhatja.

Miért csak nagy valószínűséggel jelent védettséget az influenza elleni oltás az influenza ellen?

Az influenza elleni oltás összetételét minden évben jó előre meg kell határozni, hogy a gyártók fel tudjanak rá készülni, és jellemzően őszre elegendő mennyiségű vakcinát tudjanak szállítani. Az oltóanyag összetételére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tesz ajánlást az év elején, meghatározzák, milyen vírustörzsekből álljon a készítmény. Elképzelhető ugyanakkor, hogy egy influenzaszezonban olyan vírustörzs terjed el, ami ellen nem véd teljesen az oltóanyag. Papp Magor háziorvos a Telexnek azt mondta: sajnos előfordul, hogy a vakcina legfeljebb csak enyhíti az influenza tüneteit. Az orvos ettől függetlenül azt javasolja mindenkinek, aki rizikócsoportba tartozik, illetve alapbetegségekkel küzd, hogy mindenképpen kérjen influenzaoltást. Józan ésszel is belátható, mondta Papp Magor, hogy egy influenza miatt gyulladt nyálkahártyán fertőzőképesebb a koronavírus is.

Hol lehet influenzaoltást kérni?

Egyelőre sehol, mert a vakcina még nem elérhető. Minden évben októberben érkeznek az első szállítmányok, mondta Papp Magor. Az Oltóközpont Kft. nevű cég honlapján is az olvasható, hogy a vakcina október végére várható. A rizikócsoportba tartozó betegek háziorvosuknál érdeklődhetnek majd az oltás után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!