Müller Cecília: A magas vérnyomásban szenvedőknél súlyosabb a Covid-19 lefolyása

2020. október 3. – 13:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

19:30: A Korányi-kórház is részt vesz a favipiravir klinikai vizsgálatában

Takács Gábor, a kórház osztályvezető főgyógyszerésze a favipiravirt a legújabb ígéretes lehetőségnek nevezte a koronavírus kezelésében. Azt mondta, a gyógyszer nem teljesen ismeretlen, ugyanis Japánban és Kínában más indikációban influenza kezelésére már használták. A legújabb adatok szerint azonban a koronavírus kezelésében is hatékony. Szerinte egy klinikai vizsgálat hónapokig tart, komoly módszertan szerint történik és biostatisztikai kiértékelés történik a végén. Mivel a vizsgálat nemrég indult, még több hónap, mire elmondható az, hogy a favipiravir valóban hatékony. Mindenesetre az eredmények eddig más klinikai vizsgálatok és adatok alapján rendkívül biztatóak – mondta. (MTI)

14:50: Szlávik: Már száznál több páciensnél alkalmazták a favipiravir tartalmú Avigan gyógyszert

A Magyar Nemzet megkérdezte a favipiravirral való tapasztalatokat Szlávik Jánostól, miután az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte a favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatát, és jelenleg is zajlik egy favipiravir tartalmú gyógyszer magyarországi fejlesztése. A Szent László Kórház infektológiai osztályának főorvosa szerint tavaly decemberben, amikor Kínában kitört a járvány, a favipiravirt elkezdték az új típusú koronavírusos betegek gyógyításában is használni, majd a kedvező tapasztalatok nyomán világszerte elindult a szer kipróbálása.

A Dél-pesti Centrumkórház Szent László-telephelyén már száznál több páciensnél alkalmazták a favipiravir tartalmú Avigan tablettát, amitől valóban hamarabb gyógyulnak a betegek, és használata során különösebb mellékhatásokat sem tapasztaltak. A hatóanyag még a betegség elején, az első 5–6 napban eredményez javulást a kórházban kezelt, középsúlyos állapotú pácienseknél, akik a favipiravirtól hamarabb lesznek láztalanok, és kisebb valószínűséggel kerülnek intenzív osztályra. Az Avigan előnye még, hogy egy szájon át szedhető készítmény, azonban aránylag nagy mennyiséget: az első napon kétszer nyolc, a második naptól pedig kétszer három szemet kell belőle bevenni, és 5–10 nap között szükséges alkalmazni – mondta Szlávik. (Magyar Nemzet)

12:30: Müller Cecília: A magas vérnyomás kockázati tényező

A magas vérnyomás önmagában is kockázati tényezőnek számít koronavírus-fertőzés esetén – mondta az országos tisztifőorvos az M1-en. Müller szerint a magas vérnyomásban szenvedőknél sokkal súlyosabb a betegség lefolyása. A híradóban Müller Cecíliát idézve elmondták azt is: pénteken az elhunytak jelentős része valamilyen krónikus betegségben szenvedett. A legidősebb elhunyt 94, a legfiatalabb 55 éves volt. A második hullámban legnagyobb számban továbbra is fiatalok fertőződnek meg. (MTI)

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

09:35: Napi 220 halottat jelez elő Magyarországra a legelismertebb amerikai kutatóintézet

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor Magyarországon az év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a koronavírus-járványnak, a november végére várt tetőzéskor 35 ezren fognak ténylegesen megfertőződni, és 220-an fognak meghalni naponta, írja a Magyar Hang a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézetre (IHME) hivatkozva. Cikkünket bővebben itt olvashatja.

08:15: 22 ezer felett az aktív fertőzöttek száma Magyarországon

1086 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 29 717-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 14 krónikus beteg, így az elhunytak száma 812 főre emelkedett, 6824-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 22 081 fő. Az aktív fertőzöttek 36%-a, az elhunytak 52%-a, a gyógyultak 35%-a budapesti. 704 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 43-an vannak lélegeztetőgépen. Cikkünket bővebben itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!