22 ezer felett az aktív fertőzöttek száma Magyarországon

2020. október 3. – 08:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1086 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 29 717-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 14 krónikus beteg, így az elhunytak száma 812 főre emelkedett, 6824-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 22 081 fő.

Az aktív fertőzöttek 36%-a, az elhunytak 52%-a, a gyógyultak 35%-a budapesti. 704 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 43-an vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Pénteken rekordmagas, 1322 fertőzöttről számoltak be, a halálos áldozatok száma az elmúlt 24 órában 17 volt, ez szintén rekord, eddig egyetlen napon haltak csak meg ennyien a járványban Magyarországon, április 19-én.

Itt lehet megnézni a hazai adatokat részletesebben bemutató infografikánkat.

Müller Cecília: Érdemes erősíteni az immunrendszert

Müller Cecília országos tisztifőorvos napi tájékoztatóján azt mondta, hogy a koronavírus-járvány második hullámának felfutó, aktív szakaszában vagyunk, egész Európában nő a fertőzöttek száma. Jelentősen emelkedett az esetszám a környező országokban, Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Horvátországban, Csehországban és Lengyelországban is.

Rendkívüli szünetet 33 óvodában és 6 iskolában rendeltek el, 121 osztályban és 5 iskolában pedig már digitális tanrend van érvényben. Október elsejétől minden köznevelési intézményben kötelező a tanulók/óvodások lázmérése, ehhez a kormányzat érintés nélküli lázmérőket biztosított az iskoláknak, óvodáknak.

A rendszeresen szedett gyógyszerek előírás szerinti használatára, az immunrendszer erősítésére, D- és C-vitamin fogyasztására és a folyadékfogyasztásra érdemes odafigyelni a tisztifőorvos szerint. Ismét felhívta a figyelmet az október második felétől elérhető influenza elleni védőoltás fontosságára: mint mondta, a krónikus betegeknek kifejezetten érdemes kérniük az oltást.

Október közepétől igényelhető az influenza elleni ingyenes védőoltás

Várhatóan október közepétől lehet igényelni az idén mindenki számára ingyenesen elérhető, influenza elleni védőoltást a háziorvosoknál, hangzott el az RTL Klub esti Híradójában. De vannak, akik már megkapták az ingyenes vakcinát: összesen több mint 48 ezer egészségügyi és szociális dolgozót oltottak már be.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint ugyanakkor idén különösen fontos, hogy minél többen oltassák be magukat, mert így ki lehet zárni az influenzát annál, akinek tünetei lesznek. Merkely szerint azért is nagy a jelentősége annak, hogy a társadalom minél nagyobb arányban legyen átoltott az ismert influenzavírusokkal szemben, mert az oltottak esetében ezeknek a vírusoknak nincsenek vagy enyhébbek a tünetei, így kezelésük könnyebb, ráadásul az egészségügyi ellátórendszer is így jobban tud koncentrálni az új típusú koronavírusos betegek kezelésére.

A szennyvízmérések alapján hat városban nőhet a koronavírusosok száma.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban végzett legújabb mérései alapján 7 szennyvíztelep mintáiban növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében: Békéscsaba, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Eger és Budapest északi-, déli és központi területei.

A szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!