Müller Cecília: Már 1234 egészségügyis fertőződött meg koronavírussal

2020. október 2. – 13:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány második hullámának felfutó, aktív szakaszában vagyunk, egész Európában nő a fertőzöttek száma – közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Pénteken rekordmagas, 1322 fertőzöttről számoltak be, a halálos áldozatok száma az elmúlt 24 órában 17 volt, ez szintén rekord, eddig egyetlen napon haltak csak meg ennyien a járványban Magyarországon, április 19-én.

Müller hangsúlyozta, hogy továbbra is mindent el kell követni a fertőzés terjedésének megakadályozásáért, ezért ügyelni kell a távolságtartásra, maszkhasználatra, a higiéniás kézmosásra, fertőtlenítésre is. A halálos áldozatok 61 és 96 év közöttiek voltak, mindegyikük esetében fennállt valamilyen krónikus betegség – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy Európa többi részéhez és az egész világhoz hasonlóan Magyarországon is emelkedik a fertőzések száma. Jelentősen emelkedett az esetszám a környező országokban, Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Horvátországban, Csehországban és Lengyelországban is. Koronavírus-fertőzéssel Magyarországon 740 embert kezelnek kórházban, 47-en szorulnak lélegeztetőgépre.

A rendszeresen szedett gyógyszerek előírás szerinti használatára, az immunrendszer erősítésére, D- és C-vitamin fogyasztására és a folyadékfogyasztásra érdemes odafigyelni a tisztifőorvos szerint. Ismét felhívta a figyelmet az október második felétől elérhető influenza elleni védőoltás fontosságára: mint mondta, a krónikus betegeknek kifejezetten érdemes kérniük az oltást – írja az MTI.

Rendkívüli szünetet 33 óvodában és 6 iskolában rendeltek el, 121 osztályban és 5 iskolában pedig már digitális tanrend van érvényben. Október elsejétől minden köznevelési intézményben kötelező a tanulók/óvodások lázmérése, ehhez a kormányzat érintés nélküli lázmérőket biztosított az iskoláknak, óvodáknak.

Kérdésre válaszolva elmondta, a szociális intézmények és a kórházak saját hatáskörben ellenőrzik a látogatási tilalom betartását, egyelőre nem érkezett a hatóságokhoz ennek megszegésére vonatkozó bejelentés. A favipiravir hazai alkalmazása is szóba került: erre azt mondta, ez egyelőre kísérleti szerként, klinikai kipróbálás alatt van Magyarországon. „Jellemzően a középsúlyos esetek korai szakában tűnik hatékonynak” – mondta.

Müller beszámolt arról is, hogy a járvány tavaszi kezdete óta 1234 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, jelenleg 481 aktív pozitív esetről tudnak az ő körükben, ez az aktív betegek 2,23 százaléka.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!