Napi 220 halottat jelez elő Magyarországra a legelismertebb amerikai kutatóintézet

2020. október 3. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor Magyarországon az év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a koronavírus-járványnak, a november végére várt tetőzéskor 35 ezren fognak ténylegesen megfertőződni, és 220-an fognak meghalni naponta, írja a Magyar Hang a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézetre (IHME) hivatkozva.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A lap szerint a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával létrejött kutatóintézet világszerte a legelismertebb és legmegbízhatóbb, egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó szakmai műhely. Matematikai modelljeik képesek előrejelezni, hogy az aktuális folyamatoknak milyen kifutásuk lehet a jövőben.

Magyarországra a napi halálozások számának tetőzését november 19-re jósolják, amikor várhatóan 210-nél is többen fognak meghalni naponta. De ha mindenki maszkot viselne, ezt ki lehet tolni december elejére, és jelentősen kevesebb embernek kellene meghalnia. Ha enyhítenének az eddigi korlátozásokon, akkor karácsonykor lesz a legrosszabb a helyzet, napi 550 halottal.

Az azonosított és azonosítatlan fertőzöttek száma november 20-a körül tetőzhet, akkor egy nap alatt 35 ezer új eset is lehet az IHME előrejelzése szerint. A kutatóintézet úgy számol, hogy most ténylegesen napi háromezer új fertőzött lehet, de ez óvatos becslés, ugyanis a járványügyi szakemberek általában tízszeres szorzóval számolnak, ami azt jelenti, hogy például a szombati azonosított 1086 új eset valójában 10 860 új fertőzöttet jelent.

Orbán Viktor szeptember közepén még arról beszélt, hogy a magyar szakemberek szerint december-januárban tetőzik majd a járvány.

A koronavírus-járvány második hulláma Magyarországon

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szeptember 4-én közölte, hogy a második hullám már Magyarországot is elérte, azonban már négy nappal korábban meghaladta az új napi fertőzöttek száma a tavaszi 210 fős napi rekordot, augusztus 30-án 292 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezután sorra dőltek meg a napi csúcsok: október 2-án pedig rekordmennyiségű, 1322 fertőzöttről érkezett hír. Az aktív esetek is rekordot döntöttek: a tavaszi csúcs május 4-én 2055 beteg volt, szeptember 20-án már ennek sokszorosát, 12916 embert tartottak számon aktív esetként, október harmadikára pedig már a 22 ezret is átlépte az aktív esetek száma. A halálos áldozatok száma is megugrott, a második hullámban október másodikán volt a legtöbb halálos áldozat: 17.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!