Húsvétig minden brit felnőtt megkaphatja a koronavírus elleni oltást

2020. október 3. – 08:43

frissítve

Húsvétig minden brit felnőtt megkaphatja a koronavírus elleni oltást

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos külföldi hírek egy helyen, október 3-án.

17:01 – Japánban ingyenes lesz a koronavírus elleni oltás

A japán kormány 120 millió adag vakcinát rendelt a brit AstraZeneca és az amerikai Pfizer által fejlesztett oltóanyagoktól, illetve még egy 40 milliós rendelésen tárgyal az amerikai Moderna vakcinájából. A projektre 671 milliárd jent (közel 2000 milliárd forint) szán az ország, reményeik szerint és 2021 első felében minden japán állampolgár megkaphatja az ingyenes védőoltást.

(Japan Times)

16:26 – Nem kell szájmaszkot viselniük az általános iskolásoknak Szlovéniában

A szlovén kormány enyhített korábbi rendeletén, így ismét nem kell szájmaszkot viselniük az általános iskolás tanulóknak a saját tantermeikben, a tanítónőknek elsőtől harmadik osztályig és az óvónőknek – derült ki a válságkabinet szombati jelentéséből. A kormány a szeptember közepi intézkedésén enyhített, amely még kötelezővé tette a szájmaszk viselését minden zárt nyilvános térben.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 227-tel 6330-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Csütörtökön még rekordszámú, 238 új esetről számoltak be. Egy új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 155-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 94-en vannak kórházban, és közülük tizenötöt ápolnak intenzív osztályon. (MTI)

(Itt találja a Telex legfrissebb híreit!)

14:58 – Húsvétig minden brit felnőtt megkaphatja a koronavírus elleni oltást

Akár már három hónapon múlva elkezdődhet az Oxford Egyetem kutatói által fejlesztett vakcina tömeges alkalmazása Nagy-Britanniában. Ez az egyik legígéretesebb vakcina jelenleg. A kutatók abban bíznak, hogy a vakcinát már idén jóváhagyják a brit hatóságok, és akkor húsvétig minden felnőtt megkaphatja a koronavírus elleni oltást. Úgy fogják módosítani a szabályokat, hogy az egészségügyi dolgozók széles köre legyen jogosult beadni az oltást. Olyan oltóállomásokat is terveznek, ahol a kocsiban ülőket is be tudják oltani. A vakcinát az AstraZeneca gyógyszeripari óriásvállalat fogja gyártani és forgalmazni, ha beválik az embereken is tesztelt oltóanyag. A cég 100 millió egységi oltóanyag gyártására kapott megbízást. Már az engedélyeztetést előtt meg fogják kezdeni a vakcina gyártását, hogy megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre. (MTI/The Times)

14: 38 – Trump környezetében is sokan megfertőződtek

Kellyanne Conwaynél, az elnök volt főtanácsadójánál és Thom Tillis észak-karolinai republikánus szenátornál is kimutatták a vírust. Mindketten jelen voltak azon a múlt heti eseményen a Fehér Ház Rózsakertjében, ahol Trump bejelentette Amy Coney Barrett alkotmánybírói jelölését. A Trump-házaspáron kívül még legalább öten fertőzödtek meg a több száz fős ünnepségen, ahol a felvételek tanúsága szerint tömök sorokban ültek a vendégek, alig néhányan viseltek maszkot, többen ölelkeztek a bejelentés után. Trump és felesége sem viselt maszkot akkor. Korábban Trump kampányfőnöke, Bill Stepien és Hope Hicks, Trump tanácsadója is megfertőződött. További három fertőzöttet azonosítottak Trump környezetében, köztük Mike Lee republikánus szenátort.

13:37 – Nem nagyon mossák ki az emberek a maszkjaikat

Lesújtó statisztikát közölt a Sky News: a brit kormány egyik tanácsadói testületének friss felmérése szerint a britek fele veszi fel többször is az egyébként egyszer használatos maszkot. Másrészt csupán minden nyolcadik ember mossa ki megfelelően a többször használható maszkokat, miközben 34 százalékuk használja őket négy alkalomnál többször mielőtt kimosná. A felmérés készítői elismerik, hogy nincs tökéletes bizonyíték arra, hogy a mosás biztosan megvéd a koronavírus-fertőzéstől. Szintén fertőzésveszélyt jelentenek a kidobott maszkok, ha nem megfelelően tárolják azokat.

10:10 – Szigorítják a járványügyi előírásokat Csehországban

Pénteken 3793 új esetet regisztráltak Csehországban, ami az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint új rekordot jelent a járvány márciusi kezdete óta.A kórházban kezeltek száma is emelkedett, pénteken már 1134 beteget kezeltek kórházban, 221-en vannak lélegeztetőgépen. Újabb 12 beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 699-re emelkedett. Ezen a héten minden nap 10 felett volt a napi halálesetek száma. Eddig több mint 78 ezer ember fertőződött meg a vírussal, az aktív esetek száma 42 ezer felett van.

Hétfőtől 30 napra szükségállapot lép érvénybe Csehországban. További óvintézkedéseket vezetnek be a romló járványhelyzet miatt: a legrosszabb helyzetben lévő régiókban két hétre távoktatásra térnek át a középiskolák. A vendéglők és a szórakoztatóhelyek este tízkor bezárnak, a sportrendezvényeket pedig csak nézők nélkül lesz szabad megtartani. Zárt termekben legfeljebb tíz, nyitott helyeken pedig maximum húsz személy vehet részt egy-egy rendezvényen. Ez az istentiszteletekre is vonatkozik. Zárt terekben és a közlekedési eszközökön továbbra is kötelező a szájmaszk viselete. (MTI)

8:00 – Több mint 100 ezren haltak meg koronavírus következtében Indiában

Az elmúlt 24 órában újabb 1069 beteg halt meg az országban, közölte az egészségügyi minisztérium. India harmadik helyen a halálozások számát tekintve, csak az Egyesült Államokban és Brazíliában haltak meg többen a vírusfertőzés következtében.

Indiában 6,4 millió fertőzöttet tartanak számon, egy nap alatt 79 476 új esetet regisztráltak. Szakértők szerint a valós számok jóval magasabbak lehetnek, mint a hivatalos adatok. Egy kedden nyilvánosságra hozott kutatás szerint akár 60 millió fertőzött is lehet, ami tízszerese a hivatalos statisztikának. (MTI)

7:13 – Már 34 millió felett a fertőzöttek száma

A John Hopkins Egyetem szombati adatai szerint már 34 502 880 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 026 753, a gyógyultaké pedig 23 953 847. Az előző naphoz képest közel 300 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 5 ezerrel. A vírus 188 országban van jelen. Ugyanakkor szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem feltétlenül tükrözi a valós helyzetet, mivel egyes országokban korlátozott számban tesztelnek, illetve eltérő szempont alapján regisztrálják az eseteket.

Továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzött, 7 332 019. Utána következik India (6 394 068 fertőzött), Brazília (4 847 092 fertőzött) és Oroszország (1 188 928 fertőzött). (MTI)

7:00 – Gyorsítja a felépülést a gyógyszer, amit Trump kapott

A koronavírussal diagnosztizált Donald Trump amerikai elnököt Remdesivirrel kezelik a bethesdai Walter Reed katonai kórházban. Az elnök orvosa, Sean Conley arról számolt be, hogy az elnök jól van, nincs szüksége oxigénre, megkapta a gyógyszer első dózisát és pihen. A kísérleti gyógyszernek számító Remdesivir vészhelyzetekben való használatát még májusban engedélyezte az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyelet (FDA). Az első tesztek alapján a gyógyszernek köszönhetően a betegek 31 százalékkal rövidebb idő alatt épülnek fel a fertőzésből. Trump helyi idő szerint péntek reggel jelentette be, hogy ő és felesége, Melania Trump is koronavírusos. Az elnököt még pénteken szállították át a katonai kórházba, azóta ott tartózkodik. (Guardian)

(Borítókép: Koronavírussal fertőzött beteget kezelnek egy Mumbai kórházban. – fotó: Danish Siddiqui / Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!