Az MVM kérdőívéből úgy tűnt, csökkenteni akarja a gáz árát az cég, de kiderült, hogy csak hiba volt

2024. október 28. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva

„A GKI Gazdaságkutató Zrt. az MVM Next megbízásából kutatást végez, amelynek célja a lakossági gázárak csökkentése. Fontosnak tartjuk, hogy minél jobban megértsük a gázfogyasztók igényeit és megismerjük véleményüket”

– ilyen tartalmú emailt kapott októberben több MVM-ügyfél is.

A Hvg.hu megkereste az állami energiaszolgáltatót, hogy kiderítsék, pontosan hogyan is nézne ki a gázárak csökkentése, de az MVM végül csak ennyit válaszolt a lapnak:

„A kiküldött kutatási e-mailekben hibásan jelent meg, hogy a felmérés célja a lakossági gázárak csökkentése lenne”.

Az ügyfelekhez eljuttatott emailekben részletesen is kifejtik, miről is szól a kutatás, és ott már valóban nem említik a csökkentést. Lényegében a lakossági gázfogyasztói szokások alakulására, a fogyasztók energiamegtakarítási célú beruházási hajlandóságára kíváncsiak.

A lapnak adott válaszukban megjegyezték, hogy „ahogy a kérdőívekben szereplő kérdésekből is kitűnik, valójában azt szeretnénk felmérni, hogy az ügyfeleink mit tettek, vagy mit terveznek tenni a saját fogyasztásuk visszafogása céljából. (…) Az egyes háztartások gázfelhasználásának csökkentése persze esetükben alacsonyabb rezsiterheket is eredményezhet amellett, hogy általánosabb kedvező hatásként hozzájárul az ellátásbiztonság erősítéséhez, az energiaszektor környezetterhelésének mérsékléséhez.”

A Hvg.hu szerint az MVM különösen érdekelt a kérdésben, miután tavaly 23 százalékkal kevesebb gázt használtak el a magyar fogyasztók, így az előre megrendelt gáz egy része a tározókban maradt, ami költséges a cég számára. Mindenesetre az MVM még a többletnél is több orosz gázt vásárolt.

A lakosság valószínűleg átállt más energiaforrásra és/vagy olyan fejlesztéseket hajtott végre, ami miatt egyre kevesebb gázt fogyaszt. Emiatt csökkenhetett a rezsicsökkentett ár felett fogyasztók száma, ami miatt viszont az MVM-nek nehezebb keresztfinanszíroznia az olcsóbb gázt. Mivel állami cég, állami támogatásra van szüksége, így kapott az MVM 2023-ban 1002 milliárd forint költségvetési támogatást – majdnem kétszer annyit, mint egy évvel korábban.

A lap szerint mindez nem igazán ösztönzi arra az államot, hogy még olcsóbban adja a gázt, ezért is lepődhettek meg sokan a kutatásról szóló email felütésén. Valószínűbb, hogy a rezsicsökkentés jellegén változtatnak majd, amire már csak azért is szükség lehet, mert 2027-től az EU támogatásokat von meg azoktól a tagállamoktól, amelyek általánosan, nem rászorultsági alapon támogatják a fogyasztást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!