Egyre kevesebb földgázt fogyasztanak a magyarok

2024. október 9. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei első háromnegyed évben 5,5 milliárd köbméternyi gáz fogyott Magyarországon, ami 5,2 százalékkal kevesebb, mint amennyit tavaly fogyasztottunk. 2021 első kilenc hónapjában még 7,4 milliárd köbméter volt a fogyasztás, ahhoz képest 26 százalékot takarítottunk meg idén – közölte az Energiaügyi Minisztérium az MVM és a KSH adatai alapján.

Az elmúlt három évben tapasztalt 26 százalékos visszaesésben nagyjából egyenlő szerepe volt a lakosság és a gazdasági szereplők fogyasztáscsökkentésének. Ennek a nagy része valószínűleg spórolás és az energiahatékonyság javulásának eredménye, de kis részben az ipar gyengélkedése is visszafogja a fogyasztást.

A mért áramfogyasztás 1,7 százalékos emelkedést jelez az első három negyedévre, a tavalyi 30 terawattórás szintről 30,5 terawattórára. A villamos energia térnyerése azonban a megújuló termelők tömeges megjelenése miatt ennél minden bizonnyal erőteljesebb az energiamixben. A becslések szerint a háztartási méretű naperőművek részaránya a teljes felhasználásban 7,3 százalékra volt tehető az év eddigi részében – közölte a minisztérium.

Tájékoztatásuk szerint „Magyarország egymást követő két időszakban teljesítette felül az uniós elvárást a gázfogyasztás visszafogásában. Az előző öt év átlagához képest a tagállamoknak 15 százalékkal kellett kevesebb földgázt használniuk. Hazánk a kötelező szintet meghaladó, 20 százalékos megtakarítást ért el tavaly után idén áprilisig is.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!