10 százalék önrésszel, akár a fizetésünk 60 százalékát kitevő törlesztővel is lehet majd hitelt felvenni energiahatékony lakásokra

2024. október 28. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

2025 januárjától akár 10 százalékos önrésszel lehet majd felvenni a főleg új építésű ingatlanokat érintő zöld lakáshiteleket – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből. A jegybank szerint az „adósságfék-előírások zöld differenciálásáról” szóló döntések célja, hogy könnyebben lehessen zöld ingatlanokra banki finanszírozást szerezni, ezáltal pedig energiatakarékosabbá is válhat a magyar lakásállomány.

Nemcsak a 10 százalékos önrészről, de arról is döntött az MNB, hogy a hitelt felvevők fizetésének akár 60 százalékát is terhelheti a zöld lakáshitel törlesztőrészlete. Ezt azzal indokolják, hogy az energiahatékony lakások alacsonyabb fenntartási költsége révén „a hitelfelvevők jövedelmük nagyobb hányadát fordíthatják hiteltörlesztésre, vagyis kisebb lehet a nemteljesítési valószínűségük”.

A jegybank szerint a lakásállomány energetikai hatékonyságának növelését felújítások útján a személyi hitelek is támogathatják, ezért a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel minősítés zöld felülvizsgálatáról is döntöttek. Ez alapján 2025. áprilistól a meghatározott, lakások felújítását szolgáló hitelcélok teljesítése esetén a bankoknak lehetőségük nyílik legalább 3 százalékpontos, dedikált zöld kamatkedvezményt biztosítani az adósoknak.

Az MNB friss programja egy irányba mutat a kormány szándékával is, amely újabban az, hogy ingatlanpiaci beruházásokra ösztönözze a magyarokat: a Nemzetgazdasági Minisztérium októberben dobta be az ötletet, hogy adómentesen lehessen elkölteni lakásvásárlásra, lakáshitel törlesztésére és felújításra a nyugdíjpénztári számlákon figyelő összegeket. Ingatlanpiaci és pénzügyi szakértők is arra hívták fel a figyelmet, hogy a kormány javaslatának nem lesz túl nagy hatása, de ha mégis, akkor fel fogja hajtani az ingatlanárakat. Az intézkedés üzenete pedig különösen visszás az általunk megkérdezett elemzők szerint: azt üzenheti sokaknak, hogy nem olyan fontos az öngondoskodás, el lehet költeni azt a pénzt lakásfelújításra is.

Úgy tűnik, van egy társadalmi réteg, amelynek tagjai elgondolkodhatnak azon, hogy új építésű, energiahatékony ingatlanokat vegyenek hitelre. Az a százezer ember, akinek 5-8 millió forint közötti összeg van az önkéntes nyugdíjpénztári számláján, akár hozzá is juthat egy olcsóbb lakáshoz. Az mondjuk kérdéses, hogy ekkora önrésszel új építésű lakást mennyire könnyen lehet venni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!