Egy év alatt 15 százalékkal, 360 ezer forintra nőtt a nettó mediánkereset

2024. október 22. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

360 ezer forint volt a nettó keresetek mediánértéke idén augusztusban, ami nagyjából megegyezik az előző hónapok értékeivel, de 15,3 százalékkal meghaladja az előző évi augusztusi értéket – írja a KSH. A 3,4 százalékos inflációval számolva ez 11,9 százalékos reálbérnövekedést jelent, vagyis ennyivel ért többet a fizetésünk idén augusztusban, mint egy éve.

Ezenkívül:

  • a bruttó átlagkereset 628 800 forint volt, ami 13,1 százalékkal magasabb, mint egy éve;
  • a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 418 100 forint, kedvezményekkel 433 100 forint, ami 13,1, illetve 12,9 százalékkal magasabb, mint egy éve;
  • az átlagkeresetből számolt reálkereset 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit.

A gazdasági ágazatok közül idén augusztusban az energiaiparban lehetett a legjobban keresni, ahol 1,02 millió forint volt a bruttó átlagkereset. Utána jött az információ és kommunikáció, valamint a pénzügyi szolgáltatás területe, amelyek majdnem elérték már az egymilliót. Legrosszabbul a szálláshely-szolgáltatás, illetve vendéglátás területén lehetett keresni, ott éppen 400 ezer forint fölött volt a bruttó átlagkereset.

Van, ahol már elérte az egymilliót

A kormány a 2026-os választásra készülve a következő három évben igyekszik majd több módszerrel is felfelé tolni a béreket. Ennek része, hogy 2026-tól megduplázzák a családi adókedvezmény legmagasabb mértékét, és egy hároméves minimálbér-emelési megállapodás elérésére törekednek.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter 2028-ra egymillió (pontosabban 970 ezer) forintos bruttó átlagbért tervez, valamint ezer eurós minimálbért. A GKI szerint azonban a miniszter által bemutatott tervek egyáltalán nincsenek összhangban a kormány saját bérnövekedési várakozásaival.

A fizetésekben foglalkozásonként és a régiónként is jelentős eltérések vannak. Idén első félévben volt két olyan kerület, ahol egymillió forint fölött volt a bruttó átlagbér, míg egy borsodi járásban még a 400 ezer forintot sem éri el. Pontosabb képet kapunk a valódi bérkülönbségről, ha megnézzük, az összes járás közül melyikben mennyi a bruttó átlagkereset. Ezeket az adatokat térképre raktuk:

Az ábrán látszik, hogy Budapesten, és a főváros környékén keresnek a legjobban a dolgozó emberek, ezenkívül jellemzően a megyeszékhelyeken a legmagasabbak a keresetek. Érdekes, hogy bizonyos esetekben akár egy-egy cég is fel tudja húzni egy egész járás bérszínvonalát, a Paksi járás például valószínűleg az erőmű és a hozzá kapcsolódó üzemek miatt virít olyan zölden.

Legrosszabbul az ország északkeleti, keleti, délkeleti és délnyugati perifériáján lehet keresni, jellemzően olyan járásokban, amelyekben nincsenek nagyobb városok és üzemek.

A magyar gazdaság növekedését az elmúlt két évben jelentősen visszafogta, hogy az emberek a növekvő fizetések ellenére nem költöttek egyre többet, a pénzük egyre nagyobb részét rakták félre, vagy költötték el külföldön. Erről itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!