Az Airbnb-tiltás után csökkenni kezdtek a terézvárosi lakások árai

2024. október 19. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

Csökkenni kezdett a lakások ára Terézvárosban, miután betiltották az airbnb-s lakáskiadást, írja a Népszava. Ugyan a tiltás csak 2026 januárjától lép életbe, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint már most érezni a változásokat.

Az egyik ilyen, hogy a rövid távú lakáskiadásra leginkább alkalmas, 50 négyzetméternél kisebb lakások négyzetméterára nagyjából öt százalékkal csökkent, miközben 130-ról 200-ra ugrott az eladó ingatlanok száma ebben a kategóriában Budapest VI. kerületében. Ami különösen érdekes, hogy a szomszédos VII. kerületben – ahol nem vezetnek be ilyen tiltást – még némi áremelkedés is érzékelhető volt az elmúlt időszakban.

Nemcsak a VI. kerületi önkormányzat, hanem Nagy Márton, a nemzetgazdasági tárca vezetője is valamiféle szigorításon gondolkodik az Airbnb-lakásokkal kapcsolatban. Korábban arról beszélt, hogy kétéves moratóriumot vezetnek be, és addig nem adnak ki új engedélyeket, illetve az adókat is megemelik a négy-ötszörösére.

Az Airbnb okozta problémákkal és azok potenciális megoldásával korábban külön foglalkoztunk a Téma szeptemberi adásában, ahol Somló Iván, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének alelnöke és Misetics Bálint szociálpolitikus, Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója vitatkozott a témáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!