Szeged közel 12 milliárd forintért adott el egy területet a BYD-gyárnak

2024. október 18. – 12:28

Szeged közel 12 milliárd forintért adott el egy területet a BYD-gyárnak
Folyik a BYD-építkezés Szeged határában – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szeged önkormányzata átadta a kínai beruházónak a BYD autógyár megépítéséhez szükséges, a város határában fekvő 161 hektáros területet. Ezután felgyorsulhatnak a munkálatok.

A második üteműként megjelölt részterületről az adásvételi szerződést két hete írta alá Botka László, a polgármester a szegedi közgyűlés október 18-i ülésén számolt be erről a megállapodásról. Ennek alapján az önkormányzat megkapja a földterület vételárát a kínai befektetőtől, ezért az ülésen meghozott határozattal módosították a város idei költségvetését.

Az előterjesztés szerint a bevétel nettó 11 milliárd 888 millió forint.

Mint Botka László polgármester az ülésen elmondta, a BYD-tól beérkező pénz azonban nem mind az önkormányzaté, hiszen az államnak vissza kellett utalni, amit a kormány korábban kölcsönadott a városnak a gyárépítéshez szükséges terület előkészítésére.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester felidézte, hogy az építkezést kötelezően megelőző régészeti feltáráshoz összesen 60 kilométer hosszúságú árkot ástak. Eddig 400 ezer négyzetmétert vizsgáltak át, és a lőszermentesítést már befejezték.

A leendő üzem helyszínén áthúzódó nagyfeszültségű elektromos vezetéket is át kellett helyezni, ennek az első ütemével végeztek, a második még folyik. Nagy szerint az önkormányzat az előzetes tervek szerint halad a gyárépítés előkészítésének rá eső feladataival. Még az idén átadnak majd az építkezéshez egy másik, 15 hektáros területet is.

A szegedi városházán továbbra is teljes az egyetértés a kínai befektetés ügyében: az ülésen a Fidesz önkormányzati frakcióvezetője, Polner Eörs megköszönte a kormánynak a beruházás támogatását, továbbá megdicsérte a kormányhivatal és a szegedi városháza dolgozóit is, mert szerinte mindkét hivatalban igen jól haladnak a BYD-gyár építésének előkészítésével.

Az építkezésről nemrég részletesen beszámoltunk.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!