Szijjártó: A hatalmas infláció nem azért állt elő, mert elrontottuk a gazdasági stratégiát

2024. október 17. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

A USHBC kerekasztal-beszélgetésén vett részt csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ahol többek között az amerikai vállalatok magyarországi piaci jelenlétét dicsérte, és kitért arra az ország gazdasági helyzetére is.

„És ez a hatalmas infláció nem azért állt elő, mert elrontottuk a gazdasági stratégiát (…) Nem, egy külső ok miatt, amit nem tudtunk befolyásolni”

– mondta Szijjártó az MTI tudósítása szerint azzal kapcsolatban Magyarországon egekbe szökött az infláció, és ezzel kellett foglalkozni, nem pedig a gazdasági növekedéssel. Hozzátette, hogy különösen az ukrajnai háború, és azzal kapcsolatos gazdasági válaszok jelentenek súlyos kihívásokat. Ez valamennyire szembemegy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének mondásával, aki szerint az ársapkák alkalmazásával járó kalandorpolitika rátett még 3-4 százalékot az inflációra.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy a kormány a körülmények javításával kívánja tovább ösztönözni az új befektetéseket, különösen most, amikor az infláció csökkenésével és a reálbérek növekedésével kedvezőbb gazdasági környezet alakul ki. A miniszter hozzátette: 2024-ben 3-6% közötti gazdasági növekedést céloznak meg, amit a folyamatban lévő nagyberuházások, mint például a BMW- és a Mercedes-gyárak, illetve az elektromos akkumulátorokat gyártó cégek szerepe is elősegíthet.

Szijjártó a semleges gazdaságpolitikáról is beszélt, miszerint Magyarország egy találkozási pont lett a keleti és nyugati gazdaságok számára, ahol az amerikai vállalatok együttműködhetnek kínai, indiai, koreai, holland vagy német cégekkel, amennyiben tiszteletben tartják az ország szabályait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!