Nyomozást indítottak a rászorulók támogatásán nyerészkedő cégek ellen

2024. október 17. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az Integritás Hatóság (IH) október 4-én közzétett jelentéséből kiderült, hogy nyomozást rendelhettek el egy több mint 10 milliárd forinttal túlárazott közbeszerzés miatt, amely során rászorulóknak szánt élelmiszercsomagokat értékesítettek sokszoros áron. A 24 írja, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) nekik küldött válaszai alapján az ügyben folyamatban lévő büntetőeljárás zajlik, amely miatt további részleteket nem osztottak meg.

Az ügy középpontjában két uniós finanszírozású projekt áll, ahol az élelmiszercsomagokat – például kristálycukrot, lisztet, tejet és étolajat – a piaci ár többszöröséért szereztek be.

Az Integritás Hatóság szerint a kristálycukor például az ötszörösébe, a liszt a négyszeresébe, a tej pedig három-négyszeresébe került, mint amennyibe normál körülmények között kellett volna. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy a közbeszerzés során kizárták a többi ajánlattevőt, mondván, azok aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást ajánlottak.

A közbeszerzési eljárás 2017-ben indult, azóta pedig négy főigazgató-váltás is történt az SZGYF-nél. Az IH feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás, valamint hanyag kezelés miatt. A NAV azonban nem árult el konkrét információkat a nyomozás állásáról a 24-nek, csupán annyit közöltek, hogy nincs nyilvánosságra hozható információ.

Az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is érintett lehet, ugyanis az Integritás Hatóság szerint a közbeszerzési eljárásban versenykorlátozó megállapodások születtek, ezért versenyfelügyeleti eljárás kezdeményezését is javasolták.

Az IH két céget is megnevezett, amelyek különösen érintettek az ügyben: a Halker Kft.-t és a Káta-Mill Plusz Kft.-t. Bíró Ferenc, az IH elnöke korábban úgy fogalmazott az ügyben, hogy „gyakorlatilag 10,2 milliárd forintot loptak el a szegényektől”. Az érintett cégek eddig nem reagáltak a vádakra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!