Matolcsy György szerint az MNB nem szólhat bele, hogy az MBH Bank hitelezzen-e külföldi szélsőjobboldali pártokat

2024. október 16. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az MNB-nek nincs hatásköre arra, hogy a magyarországi bankok tevékenységét nemzetbiztonsági kockázatok szempontjai alapján értékelje – írta Matolcsy György, az MNB elnöke egy Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdésére válaszul. Vadai arról kérdezte: nem tartja-e aggályosnak, ha egy magyar bank külföldi szélsőjobboldali pártok kampányát finanszírozza – írja a 24.hu.

A Mészáros Lőrinchez tulajdonában álló MKB Bank 2022-ben adott 10,6 millió eurós, átszámolva nagyjából négymilliárd forintos hitelt a francia Marine Le Pen elnökválasztási kampányára. Később az MKB beolvadt az MBH Bankba, ami 2023-ban 9,2 millió eurós, átszámolva nagyjából 3,6 milliárd forintos kölcsönt adott a spanyol szélsőjobboldali Voxnak.

A DK-s Vadai Ágnes arra volt kíváncsi, hogy Matolcsy nemzetbiztonsági és betétbiztonsági szempontból nem talál-e ebben kivetnivalót. Matolcsy szerint a nemzetbiztonsági kockázatok értékelésére nincs hatáskörük, a betétbiztonságról pedig azt mondta: „A hazai bankok tőke-, és likviditási helyzete stabil, az ügyfélbetétek biztonságban vannak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!