4,4 milliárd forintot fizet az állam jövőre a MotoGP- és a Superbike-futamokért

2024. október 15. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 11 millió eurót, átszámítva mintegy 4,4 milliárd forintot fizet a magyar állam, hogy 2025-ben MotoGP- és Superbike-futamot rendezzenek a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pályán – írja a Népszava a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. válasza alapján.

Jövő augusztusban a gyorsaságimotoros-világbajnokság, júliusban pedig a Superbike-vb fordulóját is megrendezik a Balatonfőkajár mellett elhelyezkedő, sokat kritizált Balaton Park versenypályán.

A Superbike-vb mezőnye a július 25–27-i, a világbajnoki sorozatba tartozó MotoGP, Moto2 és Moto3 kategória versenyzői pedig az augusztus 22–24-i hétvégén látogatnak a Balaton melletti pályára. A MotoGP 33, a Superbike 35 év után tér vissza Magyarországra.

Eredetileg a versenyt 2023-ban szerették volna megrendezni, az első futamoknál 9,9 millió eurós jogdíj lett volna, most az első versenyévben 10,8 millió euró az indulóösszeg. Ez úgy oszlik meg, hogy a motorversenyre 9,922 millió eurót, azaz nagyjából 4 milliárd forintot kell fizetni. A Superbike-mezőnyre 927 ezer eurót, azaz körülbelül 370 millió forintot.

Ezek az összegek indulóösszegek, hiszen a HUMDA mindkét versenysorozat esetében 10 éves szerződést kötött a jogtulajdonos Dorna Sports SL-lel és Dorna WSBK Organization SRL-lel. A MotoGP jogdíja éves szinten maximum 5 százalékkal, míg Superbike-é 3 százalékkal nőhet.

Mindez azt jelenti, hogy a szerződés utolsó évében összesen közel 17,4 millió eurót, átszámítva nagyjából 7 milliárd forintot fizethetnek a futamokért

– írja a Népszava.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Balaton Park Circuit magánpénzből, mintegy 75 milliárd forintból épült, azonban a versenypálya és az üzemeltető végső tulajdonosát is belize-i cégek mögé rejtették el, egy másik központi szereplő pedig egy magyar ügyvéd, aki részt vett egy tízmilliárdos állami lélegeztetőgép-üzletben, egy korrupciós ügyben pedig vádlott volt korábban.

Balatonfőkajáron forgatott videónkból pedig kiderül, hogy a pálya építéséről a helyi lakosokat nem kérdezték meg, a nyílt napok – azaz saját autó kipróbálása egy versenypályán – által generált zaj viszont szerintük elviselhetetlen. A Balaton Park Circuit ráadásul a hangosabb rendezvényekre is kérhet és kaphat engedélyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!