Egy év alatt 24 százakkal esett vissza a magyar akkugyártás és 16 százalékkal az autógyártás

2024. október 15. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetes adatoknak megfelelően 4,1 százalékkal csökkent az ipari termelés tavaly augusztus és idén augusztus között – közölte a KSH. A feldolgozóipari alágak közül háromban nőtt, tízben visszaesett a termelés. Egy hónap alatt, idén júliushoz képest 0,5 százalékkal csökkent a termelés.

Előző év azonos időszakához képest:

  • az ipari export volumene 6,3 százalékkal csökkent, amit a járművek exportjának 30 százalékos és a villamos berendezések exportjának 11,3 százalékos visszaesése húzott le;
  • az ipar belföldi értékesítése 7,3 százalékkal csökkent.

A magyar iparon belül a legnagyobb súlya a járműgyártásnak van, ez egy év alatt 12,4 százalékkal esett vissza, ezen belül a közúti gépjárművek gyártása 16,5, a közúti járművek alkatrészeinek gyártása 8,8 százalék mínuszban van.

A villamos berendezések gyártása 15,7 százalék mínuszban van, ezen belül az akkumulátorok, szárazelemek gyártása 24 százalékkal esett vissza. A számítógépek, elektronikai, és optikai termékek gyártása 13,2 százalékkal csökkent.

Más ágazatok kevésbé teljesítenek rosszul, az élelmiszer, ital- és dohánytermékek gyártása például csak 0,2 százalékkal mérséklődött. A gumi- és műanyaggyártás 5,3 százalékkal csökkent, a vegyi anyagok gyártása viszont 5,3 százalékkal nőtt.

A KSH kiemeli, hogy Magyarország minden régiójában csökkent az ipari termelés, de jelentősek a különbségek: például Pest régióban 14,7 százalékkal, míg Dél-Dunántúlon csak 3,8 százalékkal.

Arról, hogy miért szenved a magyar ipar két legfontosabb alága, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!