Szenved a magyar ipar, és nem látszik a javulás

2024. október 4. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

A KSH pénteki gyorsjelentése szerint augusztusban az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1%-kal volt gyengébb az egy évvel korábbinál. Azt írták, hogy a nyers adathoz képest jelentős eltérést az okozza, hogy 2 munkanappal kevesebb volt a hónapban, mint tavaly augusztusban. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júliusához viszonyítva 0,5%-kal mérséklődött.

Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 3,8%-kal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, csak három ágban nőtt, a legnagyobb mértékben pedig a vegyi anyag és termékgyártásban.

Bár részletes adatok csak a jövő héten lesznek, a Portfolio számításai szerint az ipar a harmadik negyedévben a GDP-növekedésre is negatívan hatott, valószínűleg nem járul majd hozzá a gazdaság bővüléséhez a szektor, éves alapon pedig kifejezetten lehúzó erejű lesz, akár –1 százalékpontos is lehet a növekedési hozzájárulása, írja a lap.

Az ipari termelésről szóló, korábbi elemzésünkben részletesen írtunk arról, hogy egyetlen termékkel akarjuk lenyomni egész Európát, és ez történik, ha épp még sincs szükség arra a termékre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!