Fél év alatt 386 milliárd forint veszteséget hozott össze az MNB

2024. október 11. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei első félévben 386,2 milliárd forintos veszteséget hozott össze a Magyar Nemzeti Bank – derül ki féléves jelentésükből, amit először a Népszava ismertetett. Ez elég sok pénz, de még mindig javulás ahhoz képest, hogy az MNB a tavalyi első félévben 999 milliárd forintos veszteséget termelt.

Az idei évben a jegybank 435 milliárd forint mínuszt csinált a kamatfizetésekkel, 93 milliárd forint pluszt az árfolyamváltozással, az banküzem általános vesztesége pedig 38 milliárd forint volt. A kamatokon azért buknak most ennyit, mert az idei első félévben 6-10 százalék volt az alapkamat, vagyis ennyit kell fizetniük azért a pénzért, amit a bankok náluk lekötnek.

Ez tavaly sokáig még 18 százalék volt, nem véletlen, hogy akkor az MNB az egész évben 1763 milliárd forint veszteséget hozott össze. Ez abszolút rekordnak számít, ezzel együtt tavaly lett először negatív a jegybank saját tőkéje.

Az MNB az elmúlt években általában többször kisebb nyereségeket hozott össze, 2014-ben, 2019-ben és 2020-ban tudtak 250 milliárd forint körüli plusszal zárni. 2021-ben aztán 50, 2022-ben pedig 400 milliárdos veszteséggel zárták az évet.

A korábbi szabályozás szerint a jegybank veszteségét az állami költségvetésnek kellett kipótolnia, a tavalyi, több mint 1700 milliárdos mínuszt azonban már nem akarta a kormány, így megváltoztatták az erre vonatkozó törvényeket. A jövőben így a jegybank maga előtt görgeti majd az adósságát, és a következő évek nyereségéből fizeti majd azt, az állam pedig akkor pótolja csak ki a veszteséget, ha a jegybank sokáig nem tudja egyenesbe hozni a költségvetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!