Két hét alatt 35 százalékot lehetett keresni kínai befektetésekkel. Aztán jött a feketeleves

2024. október 9. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Idén szeptember 24-e és október hetedike között jó napjai lehettek azoknak, akik az elmúlt években kínai részvényekbe vagy kínai részvényeket tartalmazó ETF-ekbe fektették a pénzüket (vagyis olyan, a tőzsdén forgalomba kerülő alapokba, amelyek értéke kínai tőzsdei cégekéhez van kötve). Ezek ugyan hangozhatnak elsőre extrém befektetéseknek, de valójában mindenki vehet belőlük például a Revoluton keresztül, és mi is rendszeresen írunk róluk.

A kínai gazdaság a koronavírus-járvány óta nem talál magára, és a különböző elhúzódó problémái miatt az elmúlt években a kínai cégek árfolyamai vagy nem nőttek, vagy inkább csak csökkentek.

Szeptember 24-én azonban váratlan fordulat történt, amikor a kínai jegybank a koronavírus-járvány óta a legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját jelentette be. Ennek részeként 0,2 százalékponttal csökkentették a jegybanki alapkamat mértékét, lazítottak a bankokra vonatkozó szabályozáson és csökkentették a már felvett lakáshitelek kamatszintjét is. Ezen kívül több más, az ingatlanpiacot és a kínai tőzsdei cégeket érintő könnyítést is bejelentettek, valamint kilátásba helyeztek további lépéseket – írja a Reuters.

A bejelentések hírére őrült vásárlói roham indult a kínai tőzsdéken, ami két héten keresztül, október hetedikéig tartott. Ez alatt a Hong Kong-i tőzsde indexe 26 százalékkal, a Shanghai tőzsde indexe 25 százalékkal ment feljebb, vagyis átlagosan ennyivel emelkedett az ezeken a tőzsdéken kereskedett cégek értéke.

Európai befektetőként nem valószínű, hogy valaki minden kínai tőzsdei céget ismer, és rendszeresen foglalkozni akar azzal, hogy melyik hogy teljesít. Ilyenkor meg lehet csinálni azt, hogy valaki a nagyobb kínai cégek részvényeit tartalmazó alapból vásárol, és akkor a befektetése értéke nem egy-egy cég, hanem az egész tőzsde teljesítményével együtt mozog.

A nagyobb alapok közül talán az iShare MSCI kínai ETF-je a legkönnyebben elérhető magyar befektetőknek. Ez szeptember 23. és október 7. között 35 százalékkal értékelődött fel, vagyis két hét alatt 35 százaléknyi hozamra tehetett szert, aki pont jókor (vagy az elmúlt hónapokban bármikor) ebbe tette a pénzét.

Menetelés után jött a kijózanodás

Október hetedikén aztán több okból véget ért a kínai tőzsdék nagy menetelése: a befektetők egy része úgy érezte, hogy már a kelleténél többet emelkedett az árfolyam, és megéri kiszállni. Másrészt az elemzők igyekeztek hűteni a kedélyeket azzal kapcsolatban, hogy a kínai jegybank gazdaságélénkítő csomagja igazából mennyire élénkítheti a gazdaságot.

A világbank például friss előrejelzésében 4,5 százalékról 4,8 százalékra módosította a kínai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. A jövő évre vonatkozót viszont 4,3 százalékra teszik, vagyis arra számítanak, hogy a kínai gazdaság növekedése lassulni fog.

Kedden aztán a kínai kormányhoz tartozó Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke egy sajtótájékoztatón további intézkedéseket ígért a gazdasági növekedés elősegítésére. Konkrét, gazdaságélénkítő intézkedéseket azonban a befektetők várakozásaival szemben nem jelentett be – írja az AP.

Október hetedikén hétfőn tehát a fenti okok miatt zuhanni kezdtek a kínai részvények árfolyamai, majd kedden folytatódott ez a trend. Két nap alatt mind a sanghaji, mind a Hong Kong-i tőzsde nagyjából 10 százalékot vesztett az értékéből, és hasonlóan gyengült a az iSHares MSCI kínai ETF-je.

A kínai részvények persze még mindig jóval többet érnek, mint a nagy menetelés előtt, vagyis akik az elmúlt hónapokban – a Telex augusztusi befektetési tippjeit követve – kínai részvényeket vett, elég jól járt. Sőt, sokan azt mondják, még most sem késő beszállni, mert a mostani visszaesés ellenére a következő években jelentősen nőhet majd bizonyos kínai cégek részvényeinek árfolyama.

Hyomi Jie, a Fidelity International koreai származású portfóliómenedzsere nemrég a Telexnek négy kínai céget javasolt befektetésre, arról, hogy melyikek ezek, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!