Hiába ígérte be a magyar kormány, nem akar változtatni a nyugdíjrendszeren

2024. szeptember 30. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tervez változtatni a nyugdíjrendszeren az Orbán-kormány, közölte a Pénzügyminisztérium a Népszavával. A minisztérium szerint a kormány megtartja a nyugdíjak értékállóságát és fizeti a 13. havi nyugdíjat, de az Európai Bizottság szakértői javaslataival nem értenek egyet.

2022 májusában benyújtotta Magyarország igényeit a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervhez, amely egy koronavírus-járvány okozta károkat fedező alap: ehhez az elvárás az igénylő tagországoktól az volt, hogy bizonyos reformokat hajtsanak végre. A magyar kormány kilenc pontos reformot ígért a teljesítés részeként – ebben volt benne a nyugdíjreform, amely magába foglalta volna a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának és megfelelésének javítását.

A kormány olyan törvényalkotást ígért, amely “„elősegíti a költségvetés közép- és hosszú távú fenntarthatóságát, illetve megerősíti az alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasoknak folyósított nyugdíjak megfelelőségét”. A vállalás úgy szólt, hogy a kormány három szakaszban készíti ezt elő, a végső dátum pedig 2025. március 31. lesz. Ehhez a folyamatnak már el kellett volna kezdődnie, de ez nem történt meg.

Az OECD-szakértők, akikkel a kormány nem ért egyet, elkészítettek idén egy jelentést, amelyet követnie kéne a vállalás szerint a kormánynak. A szakértők visszavezették volna az előrehozott csökkentett nyugdíjat, létrehoztak volna egy átlagnyugdíjhatárt is. Az OECD-elemzés kitért arra is, hogy a nyugdíjminimum Magyarországon 2008 óta változatlan, így ez a második legalacsonyabb érték az OECD-ben a bruttó átlagkereset százalékában.

Idén írtuk meg, hogy a mostani adatok alapján négyszer annyi 65 évesnél idősebb dolgozott 2023-ban, mint 2010-ben. A legtöbben a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, az oktatásban és az egészségügyben maradnak aktív munkavállalók a nyugdíjazásuk után. 2024-re 208 ezer forintra emelkedett a magyar átlagnyugdíj 2023-ra, de euróba váltva ez csak a 24. helyre volt elég az Európai Unió 27 tagállama között. Míg a magyar kormány büszke arra, hogy sok nyugdíjas dolgozik itthon, ez valószínűleg nem a munkavállalási kedvnek, hanem a megélhetési válságnak köszönhető: itthon a nyugdíjminimum 2008 óta változatlanul havi 28 500 forint, és 2024 márciusában a KSH szerint 205 ezer forint volt az öregségi nyugdíjak mediánja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!