Változtat az NGM a nyugdíjszabályokon: jövőre lakáscélokra is lehet költeni a nyugdíjpénztári megtakarításokat

2024. szeptember 30. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

Egy éven át lakásvásárlásra is lehet majd használni a nyugdíjpénztári megtakarításokat, erről nyújtott be törvényjavaslatot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken, jelentette be hétfőn az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) konferenciáján Kovács Zsolt, az NGM miniszteri biztosa. Azt mondta, az NGM azt reméli, 300 milliárd forint mozdul meg így a piacon, ami 60 milliós lakásárakkal és 15 százalékos önrésszel számolva 30 ezer körüli tranzakciót jelentene lakáshitelt vagy más forrásokat is bevonva – írja a Bank360.hu.

„A hosszú távú öngondoskodás ideológiája Magyarországon még 30 év után sem rögzült, a háztartások nem akarnak a nyugdíjig megtakarítani. Ez nem is fog megváltozni” – mondta Kovács Zsolt, aki a Portfolio beszámolója szerint arról beszélt, hogy a magyarok ingatlanban öngondoskodnak, mert a saját ingatlanban élők aránya 91 százalék Magyarországon, ami a negyedik legmagasabb arány az EU-ban. A biztos szerint mivel a lakásszerzés jelenti az öngondoskodást, a szabad pénzeszközöket is elsősorban lakásvásárlásra fordítanák a magyarok.

Kovács Zsolt beszélt arról is, hogy több egyeztetés volt a nyugdíjcélú megtakarítások lakhatási célra történő felhasználásáról, ő is megemlítette a magas óvatossági motívumot, amiről korábban már Nagy Márton miniszter is beszélt, és olyan intézkedésben gondolkoznak, amely egyszerre oldja az óvatosságot és segíti a megtakarítást. Kovács azt mondta, az NGM péntek délután küldte el a törvénymódosítási tervezetet az MNB-nek és az ÖPOSZ-nak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szeptember elején még határozottan cáfolta és visszautasította azokat a híreket, amelyek szerint a kormány rá akarja tenni a kezét a hosszútávú megtakarításokra, többek közt a nyugdíjmegtakarításokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!