Közleményben tagadja az NGM, hogy rá akarná tenni a kezét a lakossági megtakarításokra

2024. szeptember 3. – 19:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetgazdasági Minisztérium határozottan cáfolja és visszautasítja azokat a megalapozatlan híreszteléseket és vádakat, miszerint a kormány rá akarja tenni a kezét a hosszútávú megtakarításokra, többek közt a nyugdíj-megtakarításokra – írja közleményében a Nagy Márton vezette tárca.

A minisztérium azokra reagált a közleménnyel, akik úgy értelmezték a Gazdasági Kabinet augusztus 28-án tartott üléséről kiadott közleményt, hogy a kormány szemet vetett a lakosság hosszútávú megtakarításaira. Az ülésen ugyanis a kabinet egy „újraindítási akciótervről” tárgyalt, amelynek célja lenne többek között az, hogy beindítsa a kormány által vártnál alacsonyabb lakossági fogyasztást, vagyis elérje, hogy a lakosság me megtakarítson, hanem elköltse a pénzét. Ennek kapcsán írta közleményében akkor az NGM, hogy „a kabinet megvizsgálta az is, hogy a hosszútávú lekötött megtakarításokat miképpen lehetséges opcionálisan, a lakosság döntésének függvényében, adómentesen felhasználni otthonteremtés céljából.” Ezt interpretálták úgy ellenzéki politikusok és civil szervezetek (az NGM közelménye a Nyugdíjas Parlament nevű szervezetet említi), hogy a kormány kiszemelte a lakosság megtakarításait.

Ezt az értelmezést az NGM „a baloldal és a hozzá köthető álcivil szervezetek minden valóságalapot nélkülöző megnyilvánulásainak” minősítette, amivel szemben „a valóság az, hogy a Gazdasági Kabinet által 2024. augusztus 28-án tárgyalt javaslat tovább erősítheti a megtakarítók önrendelkezési szabadságát.” A kidolgozás alatt lévő koncepció ugyanis mindössze azon lehetőség megteremtését célozza, hogy az érintett egyén – szigorúan saját döntése alapján – adómentesen használhassa fel megtakarítását otthonteremtés céljából is – írja a tárca.

A kormány célja a javaslattal az, „hogy az öngondoskodási célok között alternatívaként az otthonteremtés is megjelenjen”. A tárca szerint minden egyéb értelmezés hangulatkeltés, és arra szólítja fel ezek terjesztőit, hogy hagyjanak fel ezzel. „Ne akarják elvenni annak lehetőséget a megtakarítással rendelkezőktől, hogy szabadon eldönthessék, öngondoskodási célból felhasználják-e hosszú távú megtakarításukat otthonteremtésre.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!