Azonnali kormányrendelet jelent meg Dunaújvárosról

Legfontosabb

2024. szeptember 12. – 05:03

Azonnali kormányrendelet jelent meg Dunaújvárosról
Kohászok dolgoznak a Dunai Vasmű 2023. február 16-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Mindent akarok, de azt most rögtön, mindent akarok azonnal – énekelte Nagy Feró, és gyakorlatilag ilyen tartalmú kormányrendelet jelent meg kedden Dunaújvárosról. Azt már megszokhattuk, hogy ha valamilyen egyedi, veszélyhelyzeti szabályozás jelenik meg a Liberty Dunaújvárost érintő ügyekről (az egykori Dunaferről), az általában nem a rózsaszín jelenről szól. De még így is szokatlan az a rendkívül szigorú, azonnali intézkedéseket előíró kormányrendelet, mely a helyi áram- és gázellátást akarja szabályozni.

A Liberty Dunaújváros olykor belengeti a szép jövőt, de aktuálisan arról szólnak a hírek, hogy a dolgozókat állásidőre küldik. Amikor a kormány kiadta a szeptember 10-én megjelent 268/2024. számú rendeletét, nem kezdett magyarázó litániába: nem tudjuk, hogy milyen akut helyzet, nem-fizetés vagy rossz üzemeltetés okozta a szabályozást, de a veszélyes üzemek villamosenergia- és földgázellátásával kapcsolatos egyes veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló szabály valamiféle krízisre utal.

A történet háttere, hogy az egyik újonnan alapított dunaújvárosi cég, a hengerelő Dunarolling Dunai Vasmű Kft. területén van egy olyan áramellátási központ, ahonnan több más céget is ellátnak villamos-energiával. A kormány alighanem megelégelte, hogy a dunaújvárosi acélgyártók mindenkori entitásai nem fizetnek az energiáért, vagy nem akarta, hogy az acélműtől független kisfogyasztókon is csattanjon a rossz helyzet. Mindenesetre gyorsan beavatkozott, de úgy, hogy azért az áram hiányában katasztrófa se történjen.

A rendelet felszólította a dunaújvárosi céget, hogy a társaság székhelyén található magánvezetékének üzemeltetésével kapcsolatos szerződéses adatokat és műszaki dokumentációt

a felhívás átvételét követő két munkanapon belül adja át a helyi elosztói engedélyes részére.

Ezenkívül a társaságnak biztosítania kell az elosztói engedélyesnek a bejutást a magánvezeték műszaki állapotának felméréséhez. Nem egy udvarias kérésről van szó, ha ugyanis az azonnal végrehajtandó határozatot mégsem hajtja végre a cég, akkor ellephetik a végrehajtók és a hatóságok, és lefoglalhatják a szükséges iratokat.

Mit láthat az NGM?

Bár kérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), de még nem kaptunk választ arra, hogy mindez miért történik. Elképzelhető, hogy a kormány nem szeretné, hogy a Dunaferr-utód más cégeket is sakkban tartson azzal, hogy ha elzárnák a szolgáltatást, más sem jut áramhoz és gázhoz. A rendelet azért arra is gondolt, hogy a dunaújvárosi cég telephelyén található, veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek és létesítmények biztonságos működtetése ne kerüljön veszélybe, ezekhez vételezhető elegendő energia. Maguk a cégek, mármint a külsősként az acélmű energetikai csecsén lógó cégek is kaptak feladatot, nekik haladéktalanul meg kell kezdeni a leválást, aki ezt nem teszi meg, egy idő után már szerződés nélküli vételezőnek minősül.

Nem látunk bele a Liberty Dunaújváros különféle bankszámláiba, hitelszerződéseibe, de ez az intézkedés nem sok jót sejtet. Az NGM-ben épp változás volt, Fábián Gergely, a korábbi illetékes államtitkár távozott, feladatait részben Lóga Máté veszi át (úgy tudjuk, hozzá tartozhatnak az ipari feladatok, így a dunaújvárosi acélmű ügye is), részben pedig Szabados Richárd, az új KKV-kért felelős államtitkár. Az indiai hátterű csoport számára eközben küzdelem a bérfizetés, a járulékok fizetése, az energia ellentételezése, ráadásul mindenféle megkötést alkalmazhat mindenféle hitelező, így akár az Exim vagy az adókat és járulékokat követelő NAV. Ebben a helyzetben kell egyensúlyozni, miközben mintha az állam türelme is lassan elfogyna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!