Már a tizedik földgázkutat fúrja az MVM Kelet-Magyarországon

2024. szeptember 11. – 15:39

Másolás

Vágólapra másolva

„Már a tizedik kutat fúrja az MVM a kelet-magyarországi gázmezőkön” – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium legfrissebb Facebook-posztjában. A békés vármegyei Sarkad környékén befejezték a negyedik új kút lemélyítését, ezt most tesztelik. Eközben egy újabb kút fúrásához is hozzáláttak – derült ki a minisztérium bejegyzéséből.

Nyékpusztánál 2023 februárja óta négy kutat állítottak termelésbe, ezekből eddig összesen 100 millió köbméter földgázt és 135 ezer köbméter kondenzátumot (könnyűolajat) hoztak felszínre. A Hajdú-Bihar vármegyei Berettyóújfalunál idén februárig négy kutat fúrt le az MVM, ebből egy június óta üzemel, és eddig négy millió köbméter földgázt hozott, egy másikat még tesztelnek.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint „a földgázra az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítő energiaforrásaként jelentős szerep hárul a sikeres zöld átállásban.” A minisztérium azt is hozzátette, hogy a kormány a belföldön elérhető források hasznosításával erősíti az ország „energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát.” A minisztérium a poszt zárásaként bejelentette, hogy nyolc területen koncessziós eljárásokat indított.

A kiemelt beruházássá nyilvánított Corvinus projekt az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A részt vevő felek – köztük az MVM CEEnergy Zrt. – a terület szénhidrogén potenciáljának folyamatos kiaknázására, a napi kapacitás emelésére törekszenek.

Mint korábban írtuk, a beruházásnál sok a kétely és az aggasztó körülmény. A hazai nem hagyományos gázkészlet kitermelésébe már egyszer beletört a nagy cégek bicskája, a módszer drága és olyan környezetterheléssel jár, hogy több uniós országban betiltották. A projekt kiemelt beruházássá nyilvánításával a kormány gondoskodott róla, hogy ennek ellenére villámtempóban meglegyen az összes engedély.

A hazai szükségletek megsegítésére a Mol is elkezdett mozgolódni, és megnyitotta a vecsési mini-Dallast, azaz a legújabb hazai olajkutat, amiről helyszíni riportunkban is beszámoltunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!