Varga Mihály a jegybankelnökségről: Mindig mindenen el kell gondolkodni

2024. szeptember 10. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Mihály pénzügyminiszter kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor felkérésére elvállalná-e a jegybankelnöki posztot – írta a Világgazdaság a pénzügyminiszter keddi sajtótájékoztatójáról.

„Mindig mindenen el kell gondolkodni” – válaszolta Varga, amikor arról kérdezték, hogy lenne-e Matolcsy György utódja a Magyar Nemzeti Bank élén. Hozzátette, hogy az új jegybankelnök kinevezése csak jövő márciusban lesz esedékes. Azt is mondta, hogy az MNB-elnök kijelölése a miniszterelnök feladata, így ő nem tud válaszolni a kérdésre.

Varga arról is beszélt, hogy szerinte a jegybank elsődleges feladata az árstabilitás megteremtése, de „ez nem zárja ki, hogy együttműködjön akár a kormányzati intézményekkel”. A pénzügyminiszter szerint a gazdasági növekedéshez a beruházásokra, az exportra és a belső fogyasztás növelésére kell fókuszálni. Azt várja, hogy a reálbérek idővel helyrebillentik a fogyasztást, a vállalati hitelkamatok csökkenésével pedig a cégek hitelezése is aktivizálódik. A GDP-bővüléssel kapcsolatban megjegyezte, hogy a 3 és 5 százalék közötti növekedés a miniszterelnök elvárása.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap posztolt egy hosszú bejegyzést a Facebookon, amelyben gyakorlatilag megnevezte a jövő vezető gazdaságpolitikusait. A szöveg burkoltan utalt arra, hogy jövő tavasszal összevonhatják a Nagy Márton által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumot és a Varga Mihály által vezetett Pénzügyminisztériumot. A bejegyzésből úgy tűnik, hogy Nagy Márton lesz a gazdasági csúcsminiszter, Varga Mihályra pedig a jegybank vezetését bízhatják. Ez nem lenne meglepő, mert az elmúlt évek dinamikáiból is erre a leosztásra lehet következtetni. Varga kijelentése alapján azonban egészen márciusig várni kell az új pozíciók leleplezésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!