Évtizedes vita ért véget: az Apple-nek gigantikus adóhátralékot kell fizetnie az EU-ban

Legfontosabb

2024. szeptember 10. – 17:18

Évtizedes vita ért véget: az Apple-nek gigantikus adóhátralékot kell fizetnie az EU-ban
Az Apple európai központja az írországi Corkban – Fotó: Niall Carson / PA Images / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 2014 óta húzódó ügy végére tett pontot az Európai Unió Bírósága (EUB) azzal, hogy kimondta: az Apple-nek 13 milliárd eurós (5,2 ezermilliárd forintos) adóhátralékot kell befizetnie Írországban – írja a CNBC.

Az Európai Bizottság még 2014-ben indított vizsgálatot az Apple ellen, amelynek tárgya a cég adófizetési gyakorlata volt az európai uniós székhelyén, Írországban. 2016-ban aztán a bizottság kimondta, hogy álláspontja szerint Írország két évtizedes illegális adókedvezményeket adott az Apple-nek, ezért elrendelték, hogy a cégnek 13 milliárd eurós hátralékot kell befizetnie az ír államkasszába.

A cég és az állam is fellebbezett, és 2020-ban a Törvényszék – az EUB második legmagasabb szintű szerve – meg is semmisítette a bizottsági döntést, miután a fellebbezőknek adott igazat. Erre a bizottság is fellebbezett, így került a legmagasabb szerv, a Bíróság elé az ügy. A Bíróság pedig kedden ezt a törvényszéki ítéletet helyezte hatályon kívül, és az eredeti, 2016-os bizottsági döntést erősítette meg – azaz az Apple-nek mégis fizetnie kell.

Az ír kormány közleményben reagált a döntésre. Az ügyről azt írják, annak „jelentősége már csak történelmi”, de azért megjegyzik, hogy továbbra is az az álláspontjuk, hogy soha, senkivel nem kivételeztek adófizetés terén.

Az Apple is jelezte, hogy továbbra sem ért egyet a döntéssel: „Ez az ügy soha nem arról szólt, hogy mennyi adót fizetünk, hanem arról, hogy melyik kormánynak kell fizetnünk. Mindig befizetjük az összes adót, amellyel tartozunk, bárhol is működünk, és soha nem létezett különleges megállapodás. Az Európai Bizottság megpróbálja visszamenőlegesen megváltoztatni a szabályokat, és figyelmen kívül hagyja, hogy a nemzetközi adójog előírásai szerint a jövedelmünk már az USA-ban is adóköteles volt” – mondta a cég egyik szóvivője.

A cég mindenesetre egy keddi beadványában már jelezte az amerikai adóhatóságnak, hogy tízmillió dollár körüli értékben egyszeri adóösszeg befizetését tervezi.

Az EU és az Apple több más ügyben is jogi viaskodást folytat hosszú évek óta. Márciusban kaptak egy közel kétmilliárd eurós bírságot a versenyszabályok megsértéséért. Az akkori döntés szerint az volt a probléma az Apple által követett gyakorlattal, hogy nem tette lehetővé például a panaszt benyújtó Spotifynak, hogy tájékoztassa arról az iOS-es felhasználóit, hogy az App Store-on kívül olcsóbban is elő tudnának fizetni a szolgáltatásaikra.

Legutóbb pedig júniusban nyitott újabb frontot az EU az Apple-lel szemben: szerintük az App Store alkalmazásbolt továbbra sem felel meg az Európai Unió digitális piacokról szóló szabályozásának (DMA), valamint azt is elkezdték vizsgálni, hogy a cég milyen extra költséget aggat a külső fejlesztők nyakába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!