Szombattól olcsóbb lesz tankolni, a dízel ára 600 forint alá csökkenhet hétvégén

2024. szeptember 6. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Ezen a héten szombaton már nemcsak a benzin ára csökken, hanem a gázolajé is – írja a Holtankoljak.hu.

Szombaton a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal változik, a gázolajért pedig bruttó 4 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak. Az szombaton derül ki, hogy ezt az összeget hogyan fogják érvényesíteni a kutak. De várhatóan már a gázolaj átlagára is 600 forint alá csökken, miután az aktuális átlagárak pénteken így alakultak:

  • 95-ös benzin: 594 forint/liter
  • Gázolaj: 600 forint/liter

A benzin átlagára augusztus végén csökkent 600 forint alá, akkor a gázolaj literjéért még 603 forintot kértek.

Az üzemanyagárak kérdése hónapokon át téma volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Nagy Márton április közepén beszélt arról, hogy nincs kizárva egy újabb üzemanyagárstop, majd néhány nappal később egy sajtóeseményen azzal folytatta, javasolni fogja, hogy a kormány avatkozzon be az árakba a következő kormányülésen. Ez akkor végül elmaradt, helyette felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat „önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz” a lehető legrövidebb időn belül.

Két héttel később elmondta, hogy a kormány áttekintette az üzemanyagárak helyzetét, és arra jutott, hogy az üzemanyag-kereskedők alkalmazkodtak a kéréséhez, annak eleget téve közelítették áraikat a szomszédos országok átlagáraihoz. A bejelentés napján újabb árcsökkentést jelentettek be a kereskedők, ez a 95-ös benzin esetében 616, a gázolajéban 607 forintot jelentett.

A benzin árára a kormány mindenkori intézkedései mellett még egy sor tényező van nagyon erős hatással, egészen a nyersolaj árától a világpiaci turbulenciákon át a valutaárfolyamokig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!