Feladja eredeti tervét a Volvo, 2030 után is fog belső égésű motoros autókat gyártani

2024. szeptember 5. – 19:08

Másolás

Vágólapra másolva

Feladta a Volvo a három évvel ezelőtt kitűzött célját, mégsem kizárólag elektromos autókat fog gyártani 2030-tól – írja a BBC. A Volvo nem az első gyártó, ami végül elvetette az ilyen jellegű terveit, a General Motors és a Ford már korábban így tettek.

Az autógyártó döntését a piaci körülmények megváltozásával indokolja: az elektromos meghajtású autók iránti kereslet folyamatosan csökken, emellett a Kínából érkező elektromos járművekre kivetett EU-s és amerikai vámok is nehéz helyzetbe hozzák a cégeket.

A Volvo új célkitűzése, hogy 2030-ra a cég termelésének legalább 90 százaléka teljesen elektromos és plug-in hibrid járművekből álljon. Emellett, kis számban ugyan, de tervezik úgynevezett mild-hibrid (elsősorban hagyományos meghajtással, minimális elektromos rásegítéssel működő) járművek gyártását is.

Jim Rowan, a Volvo vezérigazgatója elmondta, hogy továbbra is az elektromos autókban látja a jövőt, de úgy látja, hogy a vásárlók átállása a hagyományos meghajtású autókról az elektromos autókra lassabb, mint a gyártóké. Rowan szerint nem segíti az elektromos autók terjedését a töltőhálózat lassú terjeszkedése és az elektromos autók vásárlását támogató kormányzati programok megszűnése sem.

A BBC által megkérdezett szakértő szerint az EU és az USA által kiszabott vámok következtében a gyártóknak Kínán kívül kell legyártaniuk autóikat, ami csak tovább emeli az elektromos autók amúgy is magas árait, tovább csökkentve a keresletet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!