Visszahívatná a Hell Energy a Forbes friss számát az új listája miatt

2024. szeptember 5. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kezdeményezi a Hell Energy Magyarország a Forbes legfrissebb számának visszahívását, és beperli a magazin kiadóját a 25 legértékesebb családi cég listája miatt. A Forbes szeptemberi számában publikálta a listát, amire négy év után a Hell Energy is újra felkerült. A Hell sajtóközleménye szerint 2019-ben „a bíróság eltiltotta” a Forbes magazin kiadóját mindenfajta adatkezeléstől „az érintett magánszemélyek” (azaz a tulajdonosok) vonatkozásában. A cég szerint ezt a tilalmat, a tulajdonosok tiltakozását és a folyamatban lévő jogvitákat a Forbes figyelmen kívül hagyta, és mégis szerepeltette őket a listán, „egy gyenge bulvár stílusú, személyeskedő kommentárral” kiegészítve.

A Hell utoljára négy éve, 2020 elején indított pert a Forbes ellen az akkor megjelent milliárdoslistája miatt. Ekkor a bíróság egy úgynevezett ideiglenes intézkedést hozott, ami alapján vissza kellett hívnia a magazint a kiadónak: a lépés annyira példátlan volt, hogy az ügyről még a nemzetközi sajtó is cikkezett.

A bíróság végül négy év után idén februárban hozott első fokon döntést, azaz a per még várhatóan évekig folytatódik, egyelőre viszont nagyobb részt a Forbesnak adtak igazat. A Hell mostani perlésének oka, hogy a Forbes és a Hell eltérően értelmezték azt, hogy a mostani bírósági ítélet mit jelent a gyakorlatban a Forbes listáira nézve.

A Forbes álláspontja az, hogy négy év után újra leírhatják a tulajdonos Barabás család nevét, hiszen az első fok eltörölte azt a lényegében cenzúrával felérő ideiglenes intézkedést, ami alapján négy éve megtiltották az adatkezelést és a Hell-tulajdonosok nevének leírását. A Hell érvelése szerint viszont 2024 februárjában csupán első fokú, nem jogerős ítélet született, ők úgy gondolják, hogy az ideiglenes intézkedés a per jogerős elbírálásáig hatályban van, tehát a Forbes továbbra sem jelentethetne meg tartalmat a tulajdonosokról.

A lap azt írja, ők is csak a hírekből értesültek arról, hogy a Hell tulajdonosai újra pert indítanak a kiadó ellen. A Forbes azt írja, a Hell Energy esetében mind az előzetes jogi egyeztetésben, mind az értékbecslésben és a tartalom elkészítésében ugyanúgy járt el, mint az összes többi szereplő esetében. „A Forbes szerkesztősége szerint a széles nyilvánosságot joggal érdeklő ügy, hogy az állami támogatásban részesülő vállalkozások hogyan működnek. A Forbes által – tapasztalt és elismert cégértékelési szakemberek bevonásával – készített becslések ennek mutatószámaiként értelmezhetőek. Az, hogy egy nagyfoglalkoztató mennyi állami támogatást kap és hogy beruházást hajt végre, nem zárja ki egymást, sőt a támogatás feltétele sokszor a beruházás maga. A Hell Energy közleményében nem tesz említést az MNB kötvényprogramjaiból származó forrásokra, ezzel együtt a társaság igen komoly közforrásokhoz jutva tudott – többek között – kapacitásokat fejleszteni. A Forbes kiadója és a Hell Energy tulajdonosai között évek óta húzódó jogvita tétje véleményünk szerint, hogy az újságírás gyakorlatilag ellehetetlenül-e vagy sem.”

A Hell „gyenge bulvár stílusú, személyeskedő kommentárnak” nevezete a magazinban megjelent szócikket, ezért a Forbes azt online is lehozta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!