Visszavonta a Talgóra tett ajánlatát a magyar konzorcium

2024. augusztus 30. – 06:18

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonta a Talgo spanyol szupervonatgyártóra tett vételi ajánlatát a Ganz-Mavag Europe Zrt., írja az El Periódico. A spanyol lap a vállalathoz közel álló forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a döntés azután született meg, hogy a 45 százalékban magyar állami alap, 55 százalékban pedig magánbefektetők tulajdonában lévő vállalat csütörtök délután Budapesten igazgatósági ülést tartott.

A konzorcium szerint nincs összhangban az uniós joggal az, hogy a spanyol kormány megvétózta a Talgo felvásárlását, emiatt a következő hetekben kezdeményezni fogják a megfelelő lépéseket, és nyitva hagyják az ajtót, hogy a jövőben vételi ajánlatot tegyenek a Talgóra, írja a lap. A hivatalos bejelentést még a spanyol értékpapír- és tőzsdefelügyelet (CNMV) előtt is közzé kell tenni.

A spanyol kormány még hétfőn jelentette be, hogy nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva megvétózza, hogy a magyar kézben lévő Ganz-Mávag felvásárolja a Talgo vonatgyártót. A spanyol titkosszolgálat (CNI) ugyanis 18 hónapja elemezte a lehetséges magyar vevőt, ami arra utal, hogy már jóval a márciusi ajánlattétel előtt megkezdték a vizsgálódást. Elsősorban a Ganz-Mávag konzorcium és az orosz Transmashholding kapcsolatát találták problémásnak.

Az Európai Bizottság nem tartja problémásnak Spanyolország vétóját, Francesca Dalboni, a Bizottság pénzügyi stabilitásért és tőkepiaci unióért felelős szóvivője szerint a döntés előjoga az államé.

A Talgo azért is lehet fontos a spanyoloknak, mert a cég olyan technológiával rendelkezik, amivel mozgatható nyomtávú tengellyel tudnak vonatokat gyártani. Ez lehetővé teszi, hogy a nagysebességű vonatok különböző nyomtávokon közlekedjenek és átlépjék az országok közötti határokat. A speciális technológia Oroszországnak is hasznára lenne az Ukrajna elleni háborúban, írta korábban az El País.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!