„Egy abortuszellenes szocialista” – panaszkodnak a keményvonalas konzervatívok Trump alelnökjelöltjére

2024. augusztus 29. – 06:17

Másolás

Vágólapra másolva

A Republikánus Párt „földrengésszerű átalakulását” jelzi jobboldali közgazdászok szerint, hogy J. D. Vance, Donald Trump elnökjelöltje az elmúlt években kifejezetten baloldalinak tartott gazdaságpolitikai nézetekkel kampányolt, és a Szenátusban is ezeket képviselte. Egyes konzetvatívok szerint ő igazából nem is egy jobbolali politikus, sokkal inkább „egy abortuszellenes szocialista” – írtuk Donald Trump és Kamala Harris gazdaságpolitikai terveiről szóló részletes cikkünkben.

Trump idén júliusban választotta alelnökjelöljének és nemhivatalos utódjának J. D. Vance ohiói szenátort. aki megválasztása előtt, és azóta is számos gazdasági kérdésben a szöges ellentétét képviseli, mint a republikánus fősodor, vagy maga Trump. Vance 2016-ban egy, a lecsúszó munkásosztályról szóló könyvével lett ismert, azóta pedig elsősorban a munkásosztálynak szóló ígéreteket hangoztat.

Az idei kampány előtt a New York Times összesítése szerint:

  • támogatta a minimálbér emelését, amelyet a republikánusok hagyományosan nem támogatnak;
  • támogatta a nagy bankok és techcégek szigorúbb szabályozását, amelyet a republikánusok nem támogatnak;
  • kétségbe vonta, hogy a nagyvállalatoknak és a gazdagoknak szóló adócsökkentések valóban javítanák az amerikaiak többségének élethelyzetét – ami Trump és a republikánusok egyik legfontosabb üzenete;
  • és támogatja a gyereknevelésért járó adókedvezmények kiterjesztését, ami ellen a republikánusok általában azzal érvelnek, hogy az nem motivál munkára.

Vance az idei kampány előtti hónapokban a szenátusban többször Elisabeth Warrennel, a Demokrata Párt balszárnyának egyik vezetőjével került egy platformra, a hagyományos republikánusok, és a mérsékelt demokraták ellenében.

A Trump-kampány álláspontja szerint gazdaságpolitikájukat egyedül Trump határozza meg, Vance korábbi nyilatkozatai így nem az ő hivatalos programjuk részei. A gyereknevelés utáni adókedvezmény ötletét viszont Vance az elmúlt hetekben is hangoztatta, így az valószínűleg végül bekerül majd Trump ígéretei közé – annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban éppen a republikánusok blokkolták azt a szenátusban.

Arról, hogy Trump és Harris milyen üzenetekkel kampányol, az erről szóló cikkünkben hosszan írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!