Tovább terjeszkedik a BYD: 24,4 százalékkal nőtt a kínai elektromosautó-gyártó profitja fél év alatt

2024. augusztus 28. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

1,91 milliárd dolláros nettó profitot könyvelhetett el idén január és június között a kínai BYD elektromos autókat gyártó cég – írja a Reuters. Kijelenthető, hogy jelenleg a BYD a villanyautó-piac legnagyobb szereplője, a Tesla eladásait 2023 végén szárnyalták túl először. Idén júliusban a kínai cég felelt az elektromosautó-eladások 21 százalékáért globálisan, ami 1,2 millió eladott autót jelent.

Az is megfigyelhető még az elektromos autók piacán, hogy a húsz legnagyobb gyártó közül kilenc is kínai vállalat. Ez a növekvő kínai keresletnek és a cégek globális terjeszkedésre való hajlandóságának is köszönhető. Nincs ez másképp a BYD esetében sem. Sikerükhöz hozzájárul, hogy kétféle autót kínálnak: a teljesen elektromos járművek mellett plug-in hibrideket is gyártanak. A BYD versenyképessége abban is rejlik, hogy autóit a hagyományos belső égésű motoros autók megfizethetőbb alternatívájaként kínálja, derül ki mindez az EV Markets Reports friss elemzésből.

A BYD stratégiájával eléggé felrázta a piacot. Áraival a fogyasztók széles körét kezdte el vonzani, annak ellenére, hogy korábban az elektromos autók célközönsége egy meglehetősen szűk réteg volt. A megfizethetőséget szem előtt tartó stratégia hatékonysága abból is látszik, hogy az eladási adatok emelkedése az év folyamán egyáltalán nem lassult. A vállalat plug-in szegmense is robbanásszerű növekedést produkált, az eladások csak májusban 54 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A BYD most már Európában is terjeszkedik, hosszútávú céljuk pedig, hogy eladásaik felét a globális piacon könyvelhessék el. Első gyárukat Európában Magyarországon építi fel a vállalat. A szegedi BYD-gyár építkezésének előkészületei folyamatban vannak. Mindent itt fognak legyártani és összerakni, az akkumulátorok kivételével, ezeket Kínából szállítják majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!