A Szegeden gyárat építő BYD a Teslánál is több villanyautót adott el 2023 utolsó negyedévében

2024. január 3. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

Most már biztos, hogy nem a Tesla adta el 2023 utolsó negyedében a legtöbb elektromos autót, a hivatalos jelentések szerint ugyanis a kínai BYD megelőzte Elon Musk autógyárát – írja a Financial Times.

Ennek köszönhetően a BYD a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójaként kezdi a 2024-es évet. A kínai márka az első európai autógyárát Szegeden tervezi felépíteni.

Az amerikai cég 484 000 autót adott át a negyedik negyedévben, de a BYD 526 000 darabos rekordértékesítésről számolt be ugyanerre az időszakra a kizárólag akkumulátoros járművekből. A Tesla 2023-ban 1,81 millió járművet adott el, míg a BYD 1,58 millió elektromos autót szállított le.

A Tesla BYD általi trónfosztása tükrözi a tíz éve még alig ismert kínai csoport felemelkedését, amely egyre inkább arra összpontosít, hogy új külföldi piacokat találjon, többek között Európában. De ahogy írtuk, az is a siker része, hogy a kínai gyártó kínálatában számos olcsó modell is szerepel, amelyekből jelentős mennyiség fogy a helyi piacon is. Eközben a Tesla a lényegesen drágább, 18-20 millió forint körüli áron kapható Model 3-ból és Model Y-ból adja el a legtöbbet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!