Letarolta a magyar piacot, és hamarosan fióktelepet is nyithat itthon a Revolut

2024. augusztus 28. – 04:59

Letarolta a magyar piacot, és hamarosan fióktelepet is nyithat itthon a Revolut
Illusztráció: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Revolut fintech, vagy, ahogy ők nevezik magukat, technológiai vállalat nagyon belehúzott Magyarországon. A mobiltelefonnal és/vagy kártyával végezhető egyszerű pénzügyi műveleteket (fizetés, utalás, devizaváltás) kínáló cég a Sziget Fesztivál partnere volt, és ennek apropóján jó nagy számokat jelentett be. Léder Tamás, a Revolut hazai vezetője közölte, hogy elérték a 1,5 millió magyar ügyfelet. Mégpedig úgy, hogy egy év alatt 53 százalékkal nőtt az ügyfelek száma, hetente átlagosan 18 ezer új magyarországi ügyfél tölti le az applikációt, a tranzakciók száma pedig megközelíti a havi 25 milliót.

Antoine le Nel, a Revolut növekedési és marketing igazgatója pedig azt is nyilatkozta, hogy a ma globálisan 45 millió ügyféllel rendelkező cég Magyarországon a 2 millió, a régióban pedig a 15 millió ügyfelet célozta meg. Emellett azt is mérlegelik, hogy fióktelepet nyitnak Magyarországon. Írásunkban megnézzük, hogy mi változhat, ha a ez valóban megtörténik, illetve azt is vizsgáljuk, hogy a magyar kereskedelmi bankokhoz képest miben előnyösebb még mindig az ismert cég szolgáltatása, és hol érték már utol őt a magyar bankok.

A fióktelep fontossága

A nagy számok mellett egy rendkívül érdekes potenciális változásról is nyilatkozott Léder Tamás, a Portfóliónak. Eszerint a Magyar Nemzeti Bank által sokat ostorozott cég hazai fióktelepet is nyithat. A vezető így fogalmazott:

Magyarország is azon core piacok között van, ahol szeretnénk fióktelepet nyitni, ezen keményen dolgozunk jelenleg. A Revolut üzleti döntése, hogy fióktelepet, és nem leánybankot nyitunk.

Mindez miért fontos?

  • A Revolut szolgáltatása annyiban tovább fejlődhet, hogy lesz majd magyar ügyfélszolgálata és panaszkezelése is.
  • Az ügyfeleknek lesz magyar bankszámlaszáma, akár könnyebben lehet a Revolut elsődleges bankkapcsolat.
  • Ha pedig már nagyobb arányban mennek ide a fizetések, akkor a szolgáltató látja az ügyfelek jövedelmét, könnyebben indíthat hitelezési szolgáltatást.
  • Általában is képes lehet a magyar sajátosságokra, az azonnali fizetésre, vagy a magyar szabványoknak megfelelő fizetési kérelemre, QR-kódos fizetésre.

De azért hátrányai is lehetnek a szorosabb magyar kontrollnak, hiszen a magyar szabályozók sokféle szigorú kötöttséget írnak elő a hazai pénzügyi szolgáltatóknak, és vannak olyan illetékek, adók is, amelyek eddig legfeljebb csak bemondásra kötelezték a Revolutot. Ezek hatósági felügyelete, ellenőrzése nehézség is lehet a cégnek.

Az MNB sokat kritizálja, hogy amennyiben a Revolut csak határon átnyúló szolgáltatásként szolgálja ki magyar ügyfeleit, akkor a jegybank által nehezebben felügyelhető és az ügyfelek is bonyolultabban képviselhetik az érdekeiket. Valójában az MNB jobban örülne egy magyar leánybanknak, mint a fióktelepnek, de ez azért egy köztes megoldás. Egy különbséget említsünk meg, ha magyar a bank, akkor hazai betétbiztosítás védi az ügyfeleket, ha fióktelep, akkor litván.

Volt mit eltanulni

Összességében megállapíthatjuk, hogy a Revolut jelenléte jót tett és vélhetően a jövőben is jót tesz a hazai versenynek, és így az ügyfeleknek, mert a magyar bankok is javítják miatta a szolgáltatásaikat. Sőt, a magyar bankok ma már mindent tudnak, amit a Revolut, legfeljebb külön-külön, és nem egyetlen nagyon praktikus és költséghatékony appban. Azért van a hazai bankoknak is előnyük, amikről később részletesebben szó lesz, de az is biztos, hogy korai lenne emiatt temetni a Revolutot, amelyhez hasonlóan sikeres ügyfélszerzést rég nem láttunk a hazai piacon.

A 1,5 milliós ügyfélszám tényleg magas. Nagyon sok régi hazai kereskedelmi bank örülne ekkora értéknek, de még a töredékének is – szinte felfoghatatlan, hogy a magyar bankok hogyan hagyhatták, hogy ennyi ügyfele legyen egy banknak, amelyiknek egyetlen fiókja sincsen az országban.

Az orosz-ukrán hátterű (de furcsa ma már ilyen alapítópárosra gondolni) fintech cég 2016-tól futott fel idehaza, eleinte londoni, majd a Brexit utáni EU-n belül litván központtal, és bár sokáig nem volt forintszámlája, sem magyar nyelvű applikációja, a közismerten kiváló devizaváltási lehetőségei miatt gyorsan nőtt az ügyfélszám.

A szolgáltatás innovatív és ingyenes volt, miközben a versenytársak fanyalogtak, hogy ez csak dömpingárazás, erőltetett ügyfélgyűjtés, amely tönkre vágja a reális árazásokat. Örök kérdés a gazdaságban, hogy amennyiben az ügyfeleket valaki mindig olcsón szeretné kiszolgálni, akkor zavar-e minket, ha az nem gazdaságos.

A taxiszabályozás előtt például mindig volt a piacon olcsó taxi, és valljuk be, kit zavart, ha aztán végül nem jött be az alacsony árakkal rajtoló cég üzleti számítása, ha az autó elvitt minket a célunkhoz, ameddig még talpon volt a vállalat? De arra is van példa, hogy ez tényleg visszaüt. Ha egy túl olcsó kötelező gépjármű biztosító összeomlik, és rádől a piacra, akkor az nem öröm, mert a többieknek kell valahogy helytállnia. A Revolut sztorija annyiban más, hogy aztán kiderült róla, hogy valóban van működési modellje, lehet nyereséges, és összességében érdemes volt tőle tanulni.

Például azt, hogy „a mobilappjukat nem évente, hanem szinte naponta, hetente javítgatták, fejlesztették, és ezzel mindenképpen berobbantották a hazai digitális banki fejlődést. A magyar bankok sokáig azt mondogatták, hogy ennyiből nem lehet kihozni, irreális, de aztán inkább felvették a kesztyűt és elkezdtek loholni a Revolut után” – vélte Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ilyen elképesztő sebességgel tényleg csak a szintén nemzetközi Wise fintech cég fejleszt. Árnyalhatja a képet, hogy a magyar bankok számára a bankszámlás-bankkártyás mobilapplikáció csak egy, bár nagyon fontos szolgáltatás, míg a Revolut csak ezzel foglalkozik, kifejezetten ebből, vagyis a mobilapplikációból él. A Telexen pár éve már írtunk egy nagyobb cikket a Revolut és a hazai bankok versenyéről, de most ismét érdemes lehet felmérni a terepet, miben jobb még a cég, miben jobbak már a magyar bankok.

Számlavezetési-, kártya- és utalási díjak

Kezdjük a legfontosabb díjakkal, hiszen a magyar ügyfelek közismerten árérzékenyek, bár talán meglepő módon, Magyarországon elég magas a fizetős Revolut-ügyfelek aránya. Mindenesetre az, hogy a Revolut számlavezetése ingyenes, nyilván verhetetlen, de elmondhatjuk, hogy majdnem minden hazai banknál létezik valamilyen ingyenes, vagy legalábbis valamilyen jövedelem-feltétellel ingyenes havidíjú bankszámla. Utóbbi esetben arra kell nagyon figyelni, hogy amennyiben a meghatározott összeg (például havi 500 ezer forint) nem érkezik meg a számlára, hirtelen nagyon drága lesz a számlavezetés.

A bankkártyák éves díjai viszont általában magasabbak idehaza, mint a Revolutnál, ahol csak kártyagyártásonként (tehát ritkábban, mint évenként) kell fizetni postázási díjat. Itthon, ha esetleg az első év még ingyenes is, a második évtől már van díj, de lehet, hogy az is nagyon alacsony, mint a Gránit Banknál (1400 forint), a MagNet Bank pedig havi átlagban számítja fel a bankkártya éves díját, amely így mindössze 349 forint minden hónapban.

A Revolut nem hárítja át az ügyfelekre a pénzügyi tranzakciós illetéket sem, ez is komoly versenyelőny. Az átutalások ugyan nem azonnaliak a Revolutról Magyarországra, de elég gyorsak, akár napon belül is megérkeznek. A magyarországi fióktelep remélt megnyitását követően pedig a magyar revolutosok is bekapcsolódhatnak a hazai azonnali fizetési rendszerbe, így lesz hazai bankszámlaszámuk is. Ezt a közvetlen versenytárs Wise ügyfelei már régóta élvezhetik Magyarországon.

Ugyanakkor ez az olcsóság ma már szintén nem egyedülálló, a hazai bankok körében is vannak illetékmentes, sőt akár ingyenes banki tranzakciós csomagok. A Gránit Banknál, a KDB Banknál, az Oberbanknál és az UniCredit Banknál korlátlanul ingyenes belföldi átutalások is elérhetők, ahol még az illetéknek megfelelő banki díjat sem kell megfizetni. Mindenesetre, ha megtörténik a fióktelepéé válás, akkor az erősebb magyar állami kontroll pótlólagos jogosítványokat tesz lehetővé a tranzakciós illeték követésére és behajtására.

Befektetések, állampapírok, hitelek

A befektetések idehaza általában külön mobilappban elérhető értékpapírszámlát igényelnek, amely így nem ér fel a Revolut egyszerűségével, kényelmével, de az Erste George mobilappját például felhasználóbarát módon, jól összekötötték a lakossági bankszámla mellett az értékpapírszámlával is. A Gránit Bank mobilappjában is applikációváltás nélkül lehet állampapírt vásárolni. A K&H a saját befektetési jegyeit árulja a bankszámlás appon belül, ahogy a CIB Banknál is részben elérhető az értékpapírszámla a napi bankoláshoz használt egyetlen applikációban.

A hazai ügyfelek szempontjából a Revolut gyenge pontja viszont, hogy magyar lakossági állampapírok nem érhetők el benne.

Pedig az állampapír slágertermék volt a magas inflációs időszakban, és a kockázatmentes befektetések piacán még ma is vonzó befektetésnek számít, hiszen szinte veszteség nélkül visszaváltható, a befektetés adóktól és költségektől mentes, így a pénzügyi tranzakciós illetéktől, a kamatadótól és a szochótól is.

Hitelek jelenleg egyáltalán nincsenek a Revolutnál magyar ügyfeleknek, így aki folyószámlahitellel, személyi kölcsönnel, kiváltképp jelzáloghitellel évekig elköteleződött valamelyik magyar bankhoz, nem tudja tisztán revolutosra cserélni a bankolását. Ugyanakkor, ha megtörténik a fiókteleppé válás, akkor többen választhatják a Revolutot elsődleges bankkapcsolatuknak, odakérhetik a jövedelmeiket is, ez pedig minden hitelezés alapja.

Kedvező devizaváltás

Nagyon sokáig a kedvező árfolyamon történő devizaváltás volt a Revolut legnagyobb előnye, ám a magyar bankok közül többen megelégelték a cég térnyerését és ügyfeleiket hasonlóan kedvező, esetenként még kedvezőbb árfolyamokkal próbálták megtartani a Revolut ellenében. Így tett az OTP Bank, az Erste Bank és a Gránit Bank is, de a Revoluttól függetlenül, régóta nyújt ilyen szolgáltatást idehaza a Raiffeisen Bank is. Az első három bank között még verseny is kialakult, így az OTP Bank rövid időn belül egyszer, a Gránit Bank pedig kétszer is megemelte a havonta kedvezményesen átváltható keretét. Jelenleg mindhárom bank havi kerete felette van a Revolut ingyenes csomagjában elérhető limitnek.

Ettől függetlenül a magyarok körében a Revolut külföldi használata még mindig nagyon népszerű. A cégtől tudjuk, hogy idén a nyár elején (májustól júliusig) közel 70 milliárd forintot költöttek el a magyarok külföldön az alkalmazással. A cég mindent lát, így lehet tudni, hogy a magyar ügyfelek leginkább Ausztriában, Olaszországban és Horvátországban költöttek, mégpedig fejenként és átlagosan 95,6 ezer forintot.

Érdekes statisztika, hogy fordítva is van adat, vagyis azt is látni, hogy a Revolut európai ügyfelei közül ki költött a legtöbbet Magyarországon, ők a románok, a lengyelek, a britek és a németek. Szintén idén májustól júliusig tartó adat szerint, félmillió külföldi Revolut-ügyfél látogatott Magyarországra és több mint 35 milliárd forintot hagytak nálunk.

Ajándékpénz, készpénzfelvétel

Fontos húzóerő lehet még az ügyfeleknek a számlanyitásért kapott ajándékpénz is, amelyért a magyar bankok ugyancsak ádáz versenyt folytatnak, a Revolut ebben óvatosabb. A számlanyitási akciók sokaknak motiválóak, hiszen ki ne szeretne több tízezer forintot kapni, amikor számlát nyit egy banknál.

Nemrég 50 ezer forintot is lehetett kapni a Raiffeisen Banknál egyetlen számlanyitásért, amit még 20 ezer forinttal megfejelt a bank fél éves rendszeres megtakarítás vállalása esetén – augusztus 30-ig jelenleg is fut egy 50 ezres számlanyitási akció –, de tavaly, az MBH Bank indulását követően is volt már itthon 50 ezer forintos számlanyitási ajándékpénz. Jelenleg 40 ezer forint kapható így a Gránit Banknál és az Ersténél, az UniCreditnél pedig 35 ezer forint jár bizonyos feltételek mellett.

A Revolut inkább ügyfélajánlásokért fizet, ez jellemzően 12-15 ezer forint körül szokott lenni, viszont a BiztosDöntés nyilvántartása szerint 10–60 ezer forint közötti ajándékpénzt tudnak keresni a meglévő ügyfelek egy-egy új ügyfél ajánlásáért a magyar bankok csaknem mindegyikénél is, sőt, náluk – a Revoluttal ellentétben – nem csak az ajánló, de az ajánlott ügyfélnek is járhat ajándékpénz, igaz, jellemzően kevesebb, mintha az új ügyfél saját maga nyitná meg a bankszámláját.

A Revolutnál nem érhető el a hazai, 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvétel, ami januártól egyébként kiterjed a postákra is. Aki szeretne ingyen készpénzt felvenni, az ennek a felével (havonta 75 ezer forinttal) kénytelen beérni az ingyenes Revolut csomagban, igaz, ez viszont a világ minden országában érvényes, ami persze sovány vigasz annak, aki csak itthon szeretné igénybe venni a lehetőséget, de azt nagyobb összegben. Akinek magyar banknál is van számlája, de a Revolutnál is, az viszont duplázhat, azaz 225 ezer forintot is ingyen vehet fel havonta, a Wise-zal együtt pedig akár 305 ezret is.

Digitális szolgáltatások, extrák

A Revolut egyik nagy kezdeti előnye az egyszerű, otthonról végezhető, szelfis számlanyitás volt, akár éjjel vagy hétvégén is. Ez azonban csak addig volt szenzáció, amíg 2020-tól a hazai jogi szabályozás is lehetővé nem tette ugyanezt. Ma már csak a MagNet Banknál és az MBH Banknál nem érhető el a szelfis számlanyitás, de videobankos számlanyitásra – videobankár élő segítsége mellett – ennél a két banknál is van lehetőség.

A magyar bankok hazai szolgáltatási előnye lehet a közlekedési jegy, a parkolás, az autópálya-matrica, ilyesmi ma még nincs a Revolutban. Ha fióktelepet nyit a cég, akkor joggal feltételezhető, hogy erősebben rámegy majd az app a magyar sajátosságokra. Természetesen a Revolut is sok extra szolgáltatást nyújt, ami elsősorban nem a magyar piacnak szól, de globális szolgáltatásként elérhető a magyar ügyfeleknek is. Ilyen például a szállásfoglalás, vagy a kriptovaluta-befektetés.

A Revolutnál van egyszer, illetve többször használatos internetkártya is, amely kizárólag internetes vásárlásokra alkalmas, megvédve ezáltal az ügyfelek fő kártyáját a nem kívánatos terhelésektől. De ma már a Revolut mellett ilyen szintén létezik a hazai bankoknál: a CIB Bank, az Erste Bank, és az OTP Bank is nyújt ilyen konstrukciót.

Hasznos, hogy meg lehet nézni a bankkártya PIN kódját a Revolut applikációjában, de ugyanezt szintén megtehetik az ügyfelek idehaza is a Gránit, Erste, K&H és UniCredit bankoknál. A kártyás vásárlás blokkját le lehet fényképezni a mobiltelefon kamerájával és hozzá lehet rögzíteni a tranzakcióhoz a Revolut appjában, ugyanerre képes az Erste George is.

A Revolutban címkékkel is elláthatók a tranzakciók, megkönnyítve ezzel a későbbi elemzéseket, szűréseket, de képes ugyanerre az OTP Bank, a Gránit Bank és az Erste Bank mobilapplikációja is, a költéseket pedig remek grafikonokkal képes megmutatni ezeken kívül a CIB Bank, a Raiffeisen Bank és az UniCredit Bank applikációja. Sőt, az UniCredit appjába még a készpénzes költések is rögzíthetők a teljesebb költéselemzés érdekében.

Megfogott pénzek

Végül a fiókteleppé válás után nagyon fontos elem lehet a magyar nyelvű ügyfélszolgálat. A Revolut használatában az visszafoghatott egyeseket, hogy olykor hallani lehetett arról, hogy a Revolut megfog pénzeket, bonyolult pénzmosási ellenőrzést tart, dokumentumokat kér be. Ez sokakat óvatosságra intett.

„Jelenleg nem tanácsoljuk a hazai ügyfeleknek, hogy nagyobb összeget a Revolutra tegyenek, mert az ügyfélszolgálat csak angol nyelven és csak cseteléssel érhető el, ha netán zárolnák a számlát vagy adathalászok szereznék meg az irányítást a számla felett. Ha azonban a Revolut magyarországi fióktelepet nyit, ez változhat” – mondta Gergely Péter.

A Wise például jelenleg csak e-mailt tud fogadni magyarul, de legalább angolul kommunikál telefonon is, ez előny, mert ha baj van, őrjítő lehet a személytelenség, az, hogy nem tudunk egy hús-vér emberrel beszélni. Vélhetően a Revolut is fejleszt majd ezirányban. A teljesen automatizált folyamatok ugyanis – Gergely Péter szerint is – mindaddig remekül működnek, amíg valamilyen homokszem nem kerül a gépezetbe. De ha az ügyfélnek harcolnia kell a pénze visszaszerzése érdekében, akkor már nagyon szeretne elérni valakit.

A Forbes.hu egész cikksorozatot szentelt annak, hogy például egy csalás esetében milyen nehéz az ügyfelek dolga a Revolutnál, ez sokkal olajozottabb lehetne egy magyar nyelvű, telefonos vagy személyes ügyfélszolgálattal. Ebben most erősebbek a magyar bankok.

A jövő kérdései

Gergely Péter szerint az is kérdés jelenleg, hogy fog működni az ingyenes és azonnali QR-kódos utalás belföldre, az ingyenes fizetési kérelem és a másodlagos azonosítók használata. Mindhárom létezik a Revolutnál, de egyik sem kapcsolódik a magyarországi rendszerhez, vagyis kérdés, hogy vajon ezek kompatibilisek lesznek-e, miután megnyílik a magyarországi fióktelep és átmigrálják alá a magyar ügyfeleket? Erre jelenleg még nem tudjuk a választ.

Összességében tehát az erős hazai verseny és a sok fejlesztés miatt mintha csökkenne a Revolut előnye egy magyar ügyfél szemében. De ha korrektek vagyunk, elmondhatjuk, hogy ezt részben pont a Revolutnak köszönhetjük.

A verseny jövője, vagyis a bemondott 2 millió ügyfél elérése így elsősorban annak a kérdése, hogy a jövőben a Revolut, vagy a hazai bankok járnak-e élen a fejlesztésekben. Kérdés például, hogy mennyire terjednek el az átalánydíjas csomagok, amit az MNB már régóta szorgalmaz, és az is, hogy a bankok továbbra is masszív ajándékpénzeket fizetnek-e a számlanyitásokért és az ügyfélajánlásokért.

A Revolut magyarországi fióktelepének tervezett megnyitásával mindenesetre még élénkebb verseny indulhat az ügyfelek kegyeiért, amiben a magyar bankoknak és a Revolutnak is vannak adui, de a legfontosabb az, hogy ez a fajta verseny tényleg a magyar ügyfeleknek kedvez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!