Szigorít a Shein a gyerekmunkát érintő szabályain, miután tavaly két beszállítónál is találtak ilyen eseteket

2024. augusztus 23. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

Beszállítói között két esetben talált gyerekmunkát 2023-ban a Shein, írja a BBC. A cikk szerint a kínai fast fashion cég az utóbbi időben szigorította a beszállítóinak ellenőrzését, az új szabályok szerint azonnal megszüntetik a szerződésüket azokkal a partnerekkel, akik gyerekeket alkalmaznak.

A cég szerint a két esetet 2023 első kilenc hónapjában fedezték fel, és azt állítják, hogy az év utolsó negyedévében már nem fordult elő ilyesmi.

A Shein azt állítja, az ügy megoldásáig ideiglenesen felfüggesztette a megrendeléseket az érintett beszállítóktól. A cég szerint mindkét esetet gyorsan megoldották, megszüntették a kiskorúak szerződéseit, kifizették az elmaradt béreket, ezen kívül orvosi vizsgálatokat is leszerveztek az érintetteknek, és segítettek abban is, hogy a gyerekek hazajussanak szüleikhez.

A beszállítói miatt már többször kritizált Shein egyébként éppen a tőzsdei bevezetését tervezi, többek között ezért is lehet az, hogy éppen most szigorít a gyerekmunkával kapcsolatos szabályain. A BBC úgy tudja, a webáruház még az év elején nyújtotta be a londoni tőzsdei bevezetéshez szükséges kezdeti dokumentumokat.

Júniusban Marco Rubio, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának egyik vezető republikánusa és Donald Trump szövetségese levélben figyelmeztette Jeremy Hunt akkori brit kancellárt a Shein-nel kapcsolatos „súlyos etikai aggályokra” és „mély kapcsolataira a Kínai Népköztársasággal”. A Public Eye nevű svájci érdekvédelmi csoport 2021-ben adott ki jelentést arról, hogy a Shein ellátási láncában gyakoriak a túlzott túlórák, a dolgozók 75 órás munkahetekről számoltak be.

A kényszermunkával kapcsolatos vádakra a Shein akkor azt reagálta, a vállalatnál zéró tolerancia van a kényszermunkával szemben, és elkötelezettek az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. A cég a BBC-nek azt is elmondta „keményen dolgozik” a Public Eye által felvetett problémák megoldásán, és „jelentős előrelépést tett a feltételek javítása terén”.

Pár napja derült ki, hogy a Shein beperli a Temut: a webáruház szerint riválisa ellopta a terveiket, hamisítással, szellemi tulajdon megsértésével és csalással terjeszkedett. Az ügy érdekessége, hogy más márkák – mint a Levi Strauss és a H&M – éppen a Sheint vádolják ugyanezzel. Arról pedig, hogy hogyan lehetnek még mindig ennyire olcsók a fast fashion ruhák, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!