A Mol beszállna az akkumulátorok újrahasznosításába

2024. augusztus 21. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Mol-csoport is beszállna az akkumulátorüzletbe, derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleményéből.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán hivatalában fogadta Ji Kang Mjungot, a dél-koreai akkumulátorgyártó cég, a SungEel Hitech Co. első számú vezetőjét és kollégáit, illetve Hong Kju Dokot, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövetét. A beszámoló szerint a megbeszélésen a felek az akkumulátoripar nemzetközi helyzetéről, az ágazat előtt álló kihívásokról és a zöld átállásban rejlő lehetőségekről tárgyaltak.

A közleményben megjegyezték, hogy a Mol-csoport aktívan érdeklődik az akkumulátorok újrahasznosításában rejlő üzleti lehetőségek iránt, különösen azután, hogy a cégcsoport tavaly elnyerte a 35 éves hulladékgazdálkodási koncessziót. A minisztérium szerint a gazdasági együttműködés a Mol és egy világszinten jelentős akkumulátorfeldolgozó és -újrahasznosító vállalat között kölcsönösen előnyös lehet a magyar gazdaság számára.

A nemzetgazdasági miniszter szerint legkésőbb 2027-ig gondoskodni kell arról, hogy biztonságos és környezettudatos technológiát használjanak itthon a használt akkumulátorok újrahasznosítására és a feldolgozott akkumulátorokból kinyerhető hasznos nyersanyagok újrafelhasználásra. Nagy Márton szerint ehhez még idén el kell dönteni, hogy pontosan mely vállalatok hol kezdhetik meg a beruházások megvalósítását.

Idén télen derült ki, hogy a SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi üzemében 18 dolgozó is ki volt téve nikkel és kobalt fokozott expozíciójának, amit a cég nem jelentett, nem vizsgált ki. Az egyik gépsornál a nikkel levegőben mért koncentrációja kétezerszeresen haladta meg az előírt határértéket, de a kobalt és a mangán koncentrációja is határérték feletti volt. 2023 márciusában egy gép robbant fel: az annak javítását végző munkás még aznap, egy másik dolgozó pár héttel később halt bele sérüléseibe. A munkavédelmi hatóság ezután 10 millió forintos bírsággal sújtotta a céget.

A dél-koreai cég másik hazai, bátonyterenyei üzemét 2023. augusztusban állították le, miután a hatóságok itt is sorozatban találtak szabálytalanságokat.

A hazai akkumulátorgyártás helyzetéről itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!