A határérték kétezerszeresét kapták nikkelből a szigetszentmiklósi akkuüzem dolgozói

2024. február 13. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-koreai SungEel Hitech Hungary Kft. szennyezésének járt utána az Átlátszó, és hosszas próbálkozás után olyan dokumentumokat kapott, amik súlyos helyzetet mutatnak. Az akkumulátorfeldolgozással foglalkozó cégről először bírságos határozatokat szerzett meg a lap, majd mivel ezekről kitakartak adatokat, a lap az Információszabadság Hatósághoz fordult. Végül elküldte a kitakaratlan iratokat a kormányhivatal,

amikből kiderült, a rákkeltő nehézfémek levegőben mért koncentrációja 2019–22 közötti vizsgálatok során a határérték sokszorosa volt.

A szigetszentmiklósi üzemben 18 dolgozó is ki volt téve nikkel és kobalt fokozott expozíciójának, amit a cég nem jelentett, nem vizsgált ki. Az egyik gépsornál a nikkel levegőben mért koncentrációja kétezerszeresen haladta meg az előírt határértéket a lap cikke szerint, de a kobalt és a mangán koncentrációja is határérték feletti volt.

A nikkel kitettsége allergiát, szív- és érrendszeri betegséget, vesebetegségeket, tüdőfibrózist, tüdő- és orrdaganatot okozhat, emellett egyes kutatások szerint kapcsolatba hozható egyes neurodegeneratív betegségekkel is.

SungEel Kft. gyárában március 14-én robbant fel egy gép. A darálógép javítását végző munkás még aznap belehalt a sérüléseibe, egy másik dolgozó életéért viszont hetekig küzdöttek, ő április 3-án vesztette életét. Egy harmadik munkavállaló könnyebb sérüléseket szenvedett. A munkavédelmi hatóság június végén 10 millió forintos bírsággal sújtotta a céget. A katasztrófavédelem is súlyos hiányosságokat tárt fel.

A dolgozók kötelező egészségügyi vizsgálatát se végezte el a cég, ami a munkavédelmi előírások betartásával is adós maradt. Mivel a bátonyterenyei üzemben is sorozatban találtak a hatóságok szabálytalanságokat, 2023-ban leállították a működését. A SungEel Kft. 2022-ben 18,5 milliárd forint árbevételt és 1,6 milliárd forint nyereséget produkált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!