Csak négy EU-s országban esett vissza a gazdaság a második negyedévben, Magyarország az egyik

2024. augusztus 14. – 18:19

Másolás

Vágólapra másolva

Visszaesett a magyar gazdaság az idei év második negyedévére az elsőhöz képest, írja a Portfolio az Eurostat friss adatai alapján, a változás -0,2 százalék. Magyarországon kívül még három uniós tagállam, Németország, Svédország és Lettország bruttó hazai terméke csökkent ebben a negyedévben.

Az Eurostat kimutatásából öt tagállam ugyan hiányzik (Dánia, Görögország, Horvátország, Málta és Luxemburg), de az látszik, hogy Hollandia, Írország és Lengyelország gazdasága 1 százalékot meghaladó növekedést produkált az elmúlt negyedévben. Az is visszaköszön az adatokból, hogy a magyar gazdaság erősen együtt mozog a némettel, ahol 0,1 százalékos volt a visszaesés.

Magyarország éves növekedési mutatója ugyanakkor 1,3 százalék, amellyel a középmezőnybe tartozik.

Az már a KSH július végi adataiból is látszott, hogy nem áll jól a negyedéves mutatónk, és még Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is belátta, hogy a hivatalos 2024-es GDP-előrejelzésnél (2,5 százalékos növekedés) már gyengébb, 2,2-2,3 százalékos növekedést tűnik reálisnak.

Varga Mihály júliusban azt mondta, az ország gazdasága továbbra is bővül. Szerinte biztatóak az adatok, de a külföldi felvevőpiacok fogják vissza a magyar gazdaságot, mindezért az ukrajnai háborút okolta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!