Varga Mihály a lehangoló GDP-adatokról: Továbbra is bővül a magyar gazdaság, biztatóak az adatok

2024. július 30. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is bővül a magyar gazdaság, a növekedési kilátások bizakodásra adnak okot – mondta a kedden megjelent GDP-adatokra reagálva a pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében azután, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint minden várakozást alulmúlva zsugorodott a magyar gazdaság az előző negyedévhez képest. Varga Mihály a közölteket úgy interpretálta, hogy a friss adatok úgy is kedvező képet mutatnak, hogy a külső feltételek továbbra sem kedvezőek, hiszen az ipari termelésen túl a magyar kivitel felvevőpiacait, az európai gazdaságokat is visszafogja, hogy az ukrajnai háború még mindig nem zárult le.

Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) volumene 2024 második negyedévében a nyers adatok szerint 1,5 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző negyedévhez képest viszont – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent.

Varga Mihály mindezek ellenére csupa pozitív dologról számolt be, például hogy a köszönhetően a reálbér-növekedés dinamikus, 10 százalék körüli vagy hogy a hitelminősítők megerősítették, hogy Magyarország növekedési kilátásai kedvezőek.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szintén külső tényezőkkel magyarázta az alacsonyabb GDP-adatot. Szerinte a magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek, a GDP visszapattanását – az export gyengélkedése miatt – az ipar hátráltatja – állapította meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a második negyedévi GDP-adatokhoz fűzött kommentárjában.

Nagy szerint az ipar teljesítményének helyreállását továbbra is az európai külpiacok, különösen legfontosabb külpiacunk, a német gazdaság gyengélkedése késlelteti. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalatok csökkenő keresletet érzékelnek. Ő is megjegyezte a reálbérnövekedést pozitívumként.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a rossz GDP-érték két fő okra vezethető vissza: az Ukrajnában folyó elhúzódó háborúra és az Európai Unió versenyképességi problémáira. Megjegyezte, hogy a legégetőbb versenyképességi problémát a járműipar jövőjének bizonytalansága jelenti. Habár Európában a zöld átállás és az elektromos autózás vonatkozásában elindult egy rendkívül pozitív trend – a Németországban is tapasztalható elbizonytalanodás fényében –, ez most megtörni látszik.

A magyar álláspont ezzel szemben továbbra is az, hogy az elektromos autózás jelenti az európai ipar jövőjét. Ezért a kormány az európai elektromos autóipar fellendítése és megerősítése érdekében egy 11 pontból álló akciótervet dolgozott ki, amely többek között javaslatokat tartalmaz a töltőinfrastruktúra átfogó fejlesztésére, vásárlási támogatás bevezetésére és a használt akkumulátorok kötelező újrafeldolgozására is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!