Az Egyesült Államok történetének egyik legkevésbé vagyonos alelnökjelöltjét választhatta Kamala Harris

2024. augusztus 11. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

A demokrata Tim Walz az Egyesült Államok történetének egyik legszegényebb alelnökjelöltje – állapította meg a Washington Post, amely pénzügyi kimutatást közölt a minnesotai kormányzó és felesége, Gwen vagyoni helyzetéről.

Eszerint ketten együtt 166 ezer dollárt, vagyis közel 60 millió forintot kerestek 2022-ben, ez magában foglalja Walz 115 485 dolláros éves kormányzói fizetését is.

Walzék ezzel éppen csak az átlagos középosztálybeli amerikaiak fizetési sávja felett vannak.

A Forbes szerint Walz nettó vagyona körülbelül 330 ezer dollár lehet, ami kevesebb, mint a vele egykorú amerikai állampolgárok átlagos megtakarítása. A legutóbbi adóbevallása szerint a 60 éves minnesotai kormányzónak nincs vállalkozása, sem részvénye, sőt, még saját ingatlannal sem rendelkezik. A Minnesota államnak idén benyújtott vagyonnyilatkozata szinte teljesen üres, a kormányzati munkájából és felesége oktatási munkájából származó jövedelmén kívül más nem szerepel benne. Felesége, az 58 éves Gwen Walz egyetemi oktató, aki az elmúlt években több pozíciót is betöltött a minneapolisi Augsburg Egyetemen.

Miután Walz 2019-ben kormányzó lett, eladták a Minnesota állambeli Mankatóban lévő házukat, és a minnesotai kormányzó rezidenciájába költöztek St. Paulban. Jelenleg a Minnesotai Egyetem elnöki házában laknak, amíg a kormányzói rezidenciát átalakítják. Alelnökként Walz 284 600 dolláros fizetést kapna, ami jelentős fizetésemelést jelentene számára.

Az American University történészprofesszora, Allan Lichtman szerint Walz valóban a kevésbé tehetős alelnökjelöltek közé tartozik, de nem lenne teljesen szokatlan, ha ilyen ember kerülne az alelnöki pozícióba. Hubert Humphrey, az egyetemi tanárból lett politikus sem volt különösebben gazdag, amikor 1965-ben Lyndon B. Johnson alelnöke lett. A másik véglet Dick Cheney, aki a Halliburton energiaipari óriáscég vezérigazgatójaként dolgozott, amikor a republikánus George W. Bush alelnökjelöltje volt a 2000-es választásokon, és a becslések szerint jóval több mint 50 millió dollár nettó vagyonnal rendelkezett, amikor hivatalba lépett.

Az alelnökből elnökjelöltté vált Kamala Harris augusztus elején jelentette be, hogy a minnesotai kormányzót választotta alelnökjelöltjének. A demokraták azt remélik, hogy a minnesotai kormányzó még egy löketet adhat Harris még mindig indulófélben lévő kampányának. Walzról és politikai pályafutásáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!