Szétválasztaná részlegeit a német Continental, világszerte több ezer munkahelyet szüntetnének meg

2024. augusztus 5. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

A német Continental szétválasztaná részlegeit, világszerte több mint 7000 munkahelyet szüntetnének meg – írja a német Handelsblatt nevű lap.

A Continental autógumik, fékrendszerek, autóbiztonsági berendezések, alkatrészek gyártására specializálódott. A vállalat hétfőn jelentette be, hogy vizsgálja a részlegei szétválasztását.

Az erről tartott sajtótájékoztatón Nikolai Setzer vezérigazgató és Philipp von Hirschheydt, az Automotive Executive Board tagja arról beszélt, külső tényezők vezettek a döntéshez, ilyen például a változó piaci környezet.

A vezérigazgató szerint egy független autóipari üzletág rugalmasabban tudna reagálni ezekre a változásokra. Emellett független vállalatként az autóipari üzletág könnyebben tudna partnerséget kötni más vállalatokkal. A szétválás 2025 végére fejeződhet be.

A Continental-csoportnak hat gyára, egy gumiabroncs-kereskedelmi központja és egy fejlesztési központja is van, ezek együtt több mint nyolcezer embernek adnak munkát Magyarországon. Idén januárban írtunk arról, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint példátlanul megalázó, megszégyenítő és kizsákmányoló módon foglalkoztatja a munkavállalókat a német Continental Makón. A német gumigyár makói üzemében már tavaly nyáron bocsátottak el magyar munkavállalókat, miután vendégmunkások érkeztek, akiket a hazai dolgozóknak még be is kellett tanítaniuk. Az év újabb ötven dolgozó elbocsátásával zárult.

Kérdéseket küldtünk a cégnek arról, hogy a szétválás hogyan érintené a magyarországi részleget, terveznek-e elbocsátani munkavállalókat. A magyarországi Continental hétfőn késő este válaszolt, de bővebb tájékoztatást nem tudtak adni. Azt írták: A mai nemzetközi sajtóközleményben a Continental csoport stratégiai, cégstruktúrával kapcsolatos globális lépését jelentette be, a közleményben elérhető minden információ. Azt is írták, hogy a bejelentésnek nincs köze a cikkben hivatkozott, már korábban kommunikált globális létszámváltozáshoz.

„A Continental működésében Magyarország kiemelt szerepet tölt be. Ennek fényében, valamint a rendelkezésre álló információk alapján annyit megerősíthetünk, hogy a program elsődleges fókuszában nem a magyarországi gyárak és fejlesztőközpontok állnak” – írták.

Cikkünket frissítettük a Continental válaszával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!