Meggondolta magát Pokorni Zoltán, mégis eladtak két önkormányzati ingatlant

2024. augusztus 4. – 16:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két ingatlant is eladásra kínált a XII. kerület leköszönő fideszes vezetése annak ellenére, hogy Pokorni Zoltán, a távozó polgármester megígérte: nem fognak több önkormányzati ingatlant értékesíteni a hátralévő időben – írta meg egy Facebook-bejegyzésben az MKKP-s Kovács Gergely.

Június 9-én elsöprő győzelmet aratott a XII. kerületben a Magyar Kétfarkú Kutyapárt: nem csak Kovács Gergelyt választották meg polgármesternek, de abszolút többséget is szereztek a korábban a Fidesz fellegvárának számító kerület közgyűlésében.

„A most megválasztott önkormányzati vezetés azt kérte, hogy ne kössünk semmilyen közbeszerzést, illetve ne értékesítsünk ingatlanokat. (…) Nagyjából 15 milliárd forintnyi közbeszerzést kéne, lehetne megkötni ezeket nem kötjük meg – nagyon gavallérok vagyunk”

mondta július elején az ATV műsorában Pokorni Zoltán. Kovács Gergely most arról írt Facebookon, hogy a korábbi polgármester megszólása után egy héttel mégis eladása kínált két ingatlant az önkormányzat. Az egyik egy 73 négyzetméteres lakás az Alkotás utcában, amit 72,5 millió forintos kikiáltási áron bocsátottak licitre.

A másik lakás 99 négyzetméteres, a Városmajor utca és a Szamos utca sarkán található, és a maga 65 millió forintos kikiáltási árával Kovács Gergely szerint csaknem 30 százalékkal olcsóbban került meghirdetésre, mint egy kőbányai panellakás.

„Jóhiszeműen elképzelem, ahogy ül otthon és próbálja kibírni, hogy ne adjon el lakást, napról napra egyre idegesebb lesz, már folyamatosan remeg a keze, alig bír enni, kezd teljesen kikészülni, és egy hét után feladja. Pedig ő megpróbálta. Na, de legalább szeretné normális áron értékesíteni a lakást, ám hirtelen izzadni kezd, érzi, hogy egész teste elnehezül, könnyek szöknek a szemébe, a szíve hevesen ver, elkezdi lerágni a lábát, úgyhogy inkább feladja.” – írta Kovács, aki azt is kiszámolta, hogy 644 ezer forintos négyzetméteráron került meghirdetésre a Városmajor utcai lakás.

Időközben a XII. kerületi önkormányzat reagált a hírre, és további információkat közöltek az eladásra kínált ingatlanokról. Leszögezték, Pokorni Zoltán be fogja tartani az ígéretét, mely szerint nem értékesít nagy értékű önkormányzati ingatlanokat.
„Az élet azonban nem áll meg, vannak olyan döntések – ahogy erre Pokorni Zoltán az interjúkban világosa utalt is –, amelyek meghozatala szükséges.” – közölte az önkormányzat.

Az Alkotás utcai lakásról azt írták, a 73 négyzetméteres ingatlan nem lakás céljára szolgál. A közműellátás nélküli helyiséget eddig bérbe akarták adni, de nem jártak sikerrel. Ezután döntöttek úgy, hogy licittel értékesítik. Ezt még tavasszal döntötték el, ennek a döntésnek a végrehajtása zajlik most, közölte a városháza.

A 99 négyzetméteres Városmajor utcai lakás az egyetlen önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan abban az épületben. Az épület padlása kizárólag innen közelíthető meg, a tetőszerkezet azonban kritikus állapotban van, azonnali felújításra szorul, írta az önkormányzat. Ennek mielőbbi megkezdéséhez pedig szükség van a lakás eladására, az épület tulajdonosai egyhangúlag azt kérték az önkormányzattól, hogy mielőbb értékesítse a lakást.

„Az önkormányzat tehát ennek a kérésnek eleget téve, az életveszélyes állapot mielőbbi megszüntetése érdekében hirdette meg nyilvános liciten” – írta az önkormányzat.

Lapunkat megkereste az épület egyik tulajdonosa is, aki alátámasztotta ezeket az értesüléseket. Beszámolt arról, hogy a Városmajor utcai épület tetőszerkezetének állapota valóban kritikus, a szóban forgó lakás pedig lakhatatlan. Elmondta azt is, hogy annak értékesítése már 2023-óta napirenden van, azonban eddig egyáltalán nem érkezett érdeklődés. Ebben szerepe lehet annak is, hogy az ingatlan lakórésze igen kicsi, legnagyobb részét pedig egy lépcsőház teszi ki, amely a tetőre vezet.

Emellett a lakás felújítása nagyjából 10 millió forintba kerülne, a mennyezet pedig csak a gerendák és a tetőszerkezet javításával lenne megoldható, ami tovább bonyolítja a helyzetet. A ház forráshiány miatt nem tudná megjavíttatni a tetőszerkezetet, ezért csak abban bízhatnak, egy beruházó elvégezteti a szükséges munkálatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!