Eladta romániai leánybankját az OTP a Banca Transilvaniának

2024. július 30. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárult az értékesítési folyamat, az OTP-csoport 347,5 millió euróért eladta az OTP Bank Romániát és annak további romániai leányvállalatait a Banca Transilvaniának (BT) – derül ki az OTP közleményéből.

Az OTP-csoport idén február elején állapodott meg a BT-vel az adásvételről.

Az eladásnak van némi háttértörténete is, igaz olyan, amelyről hivatalosan soha nem fog a bank nyilatkozni. Az OTP deklarált célja, hogy bármelyik piacra is lép be, ott domináns szereplő legyen. Mindenképpen top 3-as, de ha lehet inkább piacvezető. Ennek két útja van, a saját, organikus bővülés és a bankvásárlás. Az OTP mindkettőben elindult 2014-ben megvette a romániai Millennium Bankot a portugál Banco Comercial Portugues-től. Majd egy sokkal nagyobbat szeretett volna lépni.

Az OTP 2017-ben leszerződött a görög National Bank of Greece-szel, hogy megveszi a Banca Romaneasca 99,28 százalékos tulajdonrészét. Ezzel már érdemi szereplő lett volna a román piacon is. Ám – finoman szólva is szakmai magyarázat nélkül – a Román Nemzeti Bank (RNB) az utolsó pillanatban nem hagyta jóvá a tranzakciót.

Bármi is volt a szerződéskötés és a zárás közötti vétó oka (konkrétan az OTP-vel volt baja a jegybanknak, vagy csak nem akart engedni több külföldi tulajdont, esetleg etnikai aggály merült fel), az OTP mindenesetre megértette az üzenetet, és úgy döntött, hogy máshol jobban tudja használni a tőkéjét. Ez elég ritka a bank életében, hiszen venni jobban szeret, mint eladni, a román piac mellett még a kicsi és beállt szlovák piacról távozott. Ott nem ellenszenvvel találkozott, egyszerűen nem látta a lehetőségét az érdemi méretnövelésnek.

A mostani tranzakciót a közelmúltban a román versenyhivatal és a Román Nemzeti Bank is jóváhagyta, és már az OTP Asset Management Banca Transilvania általi megvásárlása is a végső engedélyeztetési folyamatban van.

Ezzel 20 év után a magyar pénzintézet teljesen kivonult a román piacról.

A BT most megkezdi az OTP Bank Románia és a román leányvállalatok integrációját. Februárban azt ígérték, az OTP Bank márkanevet átmenetileg megtartják annak érdekében, hogy biztosítsák az egyesülés befejezéséig az ügyfelek és a munkatársak számára a zökkenőmentes átmenetet. Az ügyfelek folyamatosan tájékoztatást kapnak az integráció fejleményeiről.

Az OTP Bank Románia 2004-ben lépett a román piacra, részesedése eszközállomány alapján 2,64 százalék volt szeptember elején. Közel 420 ezer lakossági és több mint 22 ezer vállalati ügyfellel rendelkezik, és mintegy 100 fiókból álló hálózatában 1800 munkavállaló dolgozik.

„Ezúton is köszönetet mondok az OTP Bank Románia vezetőségének és munkatársainak két évtizedes elkötelezett és magas szakmai színvonalú munkájukért, amely során romániai bankunk stabil piaci szereplő volt, számos fontos fejlesztést hozott és magas színvonalú pénzügyi szolgáltatást nyújtott Romániában” – idézi a közlemény Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját.

A Banca Transilvania a legnagyobb bank Romániában és Dél-Kelet Európában. A hitelezés területén piaci részesedése 20 százalék, ügyfelei száma meghaladja a 4 milliót, munkavállalói száma a 10 ezret.

A Banca Transilvania fenntartja az OTP Csoport Bethlen Gábor Alapkezelő felé a Szülőföldön magyarul programmal kapcsolatban fennálló kötelezettségvállalásait és az összes ügyfelét ugyanazokkal a feltételekkel fogja kiszolgálni, mint eddig, beleértve kétnyelvű kiszolgálást azokon a területeken, ahol erre szükség van – hangsúlyozza a közlemény.

Bár az OTP most egy potenciális hídfőállást elveszített, a régióban továbbra is növekedésben van. Ezt bizonyítja, hogy hosszú idő után a régió legnagyobb bankja lett, a The Banker összeállítása alapján látszik, hogy 2023-ban először megelőzte a három nagy regionális lengyel bankot. Míg egy másik összeállításból, az S&P 50 listáján az derült ki, hogy valamennyi európai bank közül az OTP összesített mutatói a legerősebbek. Érdekesség, hogy itt is a lengyel bankok követik, és meglepő módon a franciák a legrosszabbak.

Ami pedig Romániában nem ment, az egyre egzotikusabb piacokon is meg lehet kísérelni, az OTP újabban a legsikeresebb piacai (magyar, szlovén, horvát, montenegrói, bolgár) mellett Üzbegisztánban, Moldovában is kísérletezik, de már egyszerre három új piacot megcélozva, a Baltikumba is tart. Ha pedig tippelni kéne, hogy honnan várható kivonulás, akkor a bank alighanem Oroszországból jönne ki, de egyelőre ezt Vlagyimir Putyin gyakorlatilag nem engedi, vagy legfeljebb úgy engedné, ha teljesen kifosztaná egy büntetőadóval az eladót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!