Átadták a magyar állam és a Rheinmetall közös lőszergyárát Várpalotán, önellátók leszünk a Lynx harckocsikba való lőszerből

2024. július 29. – 21:27

Átadták a magyar állam és a Rheinmetall közös lőszergyárát Várpalotán, önellátók leszünk a Lynx harckocsikba való lőszerből
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mostantól Magyarország önellátó lesz a 30 milliméteres, közepes kaliberű lőszergyártás terén – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Várpalotai Védelmi Ipari Komplexum lőszergyárának hétfői átadásán. Ez a kaliber nemcsak a Lynxekhez, hanem más, NATO által használt harcjárművek toronyfegyverzetéhez is alkalmazható, így egyúttal fontos exporttermékként is megjelenik.

A várpalotai lőszergyárat (amely nemrég uniós támogatást is elnyert) a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. üzemelteti, ennek tulajdonosa a német Rheinmetall és a magyar állam oldaláról a N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. 50-50 százalékban. Szalay-Bobrovniczky szerint a gyár működése hozzájárul a magyar gazdaság fellendítéséhez, és emellett új munkahelyeket teremt. A jövőben mintegy 50 munkavállaló foglalkoztatása valósul meg az üzemben, de a későbbiek során a termelés felfutásával több százra tehető majd az itt foglalkoztatott dolgozók létszáma. A várpalotai üzem további elemekkel is bővül a következő években, így a háború hatására talán a legjobban hiánycikké vált, 155 milliméteres tüzérségi lőszereket is gyártják majd a 120 milliméteres harckocsilőszerek mellett – mondta a tárcavezető.

Armin Papperger a Rheinmetalltól és Szalay-Bobrovniczky Kristóf az átadón – Fotó: Bődey János / Telex
Armin Papperger a Rheinmetalltól és Szalay-Bobrovniczky Kristóf az átadón – Fotó: Bődey János / Telex

A honvédelmi miniszter arról is beszélt, az orosz–ukrán háború megmutatta, hogy „nincsen más fontosabb, mint az, hogy minden eszköz rendelkezésre álljon nemzetünk számára egy esetleges konfliktus esetén a harc eredményes megvívásához. A csúcstechnológia elengedhetetlen, de nem feltétlenül elégséges ahhoz, hogy sikeresen lehessen háborúzni, de ha van lőszer, akkor van a sikernek alapja is” – mondta. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint az Ukrajnának lőszert és fegyvereket szállító európai országok tevékenysége azt eredményezte, hogy a stratégiai lőszerkészletek jelentősen csökkentek, és az európai védelmi ipar alig tud lépést tartani a növekvő igényekkel.

Szalay-Bobrovniczky szerint hazánkban olyan védelmi ipar kezd kialakulni új, high-tech tudást bevonzó magyar munkaerőnek otthont és munkát adó gyárak formájában, amelyek nagymértékben csökkentik Magyarország katonai függőségét.

Armin Papperger, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója beszédében megerősítette, hogy világméretű exportot terveznek nemcsak a közepes kaliberű lőszerekből, hanem a 155 milliméterig terjedő kaliberekből is. Évente több mint 240 ezer harckocsilőszert – és milliós darabszámot kisebb kaliberek esetében – tudnak majd Várpalotán gyártani, ezzel Magyarországnak komoly részesedése lesz a világ lőszergyártásában.

A 30 milliméteres lőszergyár egy 300 millió eurós beruházás, de a Rheinmetall vállalat – a német-magyar vegyesvállalaton keresztül – összesen félmilliárd eurót fektet be Várpalotán, hiszen 54 milliárd eurós megrendelési állományuk van, és ezt kell kielégíteniük a jövőben – mondta Papperger.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!