A várpalotai lőszergyárnak is jut támogatás az uniós lőszerprogramban

2024. március 17. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság pénteken elkülönített 500 millió eurót az európai védelmi ipar számára, annak érdekében, hogy 2025 végére az évi lőszergyártási kapacitást kétmillió lövedékre növeljék. A részben magyar állami felügyelet alatt álló N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding és a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. is a döntés kedvezményezettjei között van.

Az Európai Parlament még tavaly nyáron szavazta meg az uniós fegyveripart felpörgető kezdeményezést. Ahogy arról korábban írtunk, a tervezet 500 millió euróval (nagyjából 200 milliárd forinttal) és ideiglenesen lazább szabályokkal segítené a – főleg tüzérségi – lőszerek gyártását a következő két évben.

A finanszírozást a lőszergyártást támogató jogszabály (ASAP) keretében nyújtják, a bizottság 31 projektet választott ki, hogy segítse az európai ipart az érintett területeken. A kiválasztott projektek öt területet fednek le: robbanóanyagok, lőpor, lövedékek, rakéták gyártását, valamint azok tesztelését és a felújítási tanúsításokat.

A nyertesek listáján két magyar cég is szerepel: a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. és az az N7 Holding.

A Rheinmetall a várpalotai lőszergyár vegyesvállalata, ahol az állami tulajdonosi jogokat a részben magyar állami felügyelet alatt álló N7 gyakorolja. A két cég összesen 22,5 millió eurónyi támogatást kap, ami nagyjából 8,8 milliárd forintnak felel meg.

A listát böngészve látható, hogy lőszergyártásra finn, spanyol, lengyel, német, cseh és svéd cégeknek jut az uniós támogatásból. Ezek közül kiemelkedik a magyar cégek támogatása, 20 millió euró feletti összeget ugyanis a magyarokon kívül csak egy finn és egy német cég számára különítettek el.

Az nem nyilvános adat, hogy az így készülő lőszerekből pontosan hova szállítanak majd, és jut-e belőle akár ukrán katonai egységeknek is – írja a 444.

Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős tagja a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségén 2023. szeptember 22-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Palkovics László, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős tagja a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségén 2023. szeptember 22-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az N7 Holding vezérigazgatója Palkovics László. Tavaly decemberben a 444 írt arról, hogy a német fegyvergyárak egyre látványosabban árasztják el Magyarországot, a képlet pedig majdnem minden esetben ugyanaz: kisebbségi tulajdonosként az állam vegyes vállalatokat hoz létre a németekkel közösen, legtöbb esetben az N7-en keresztül gyakorolva tulajdonosi jogait.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő a tavaly júliusi szavazás kapcsán elmondta, hogy Magyarország támogatja az európai védelmi infrastruktúra megerősítését, így a lőszergyártás felgyorsítását is, de továbbra sem vesz részt az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállításokban. Az Euronews szerint a jelen lévő fideszes képviselők meg is szavazták a javaslatot, amelyet 505 igen, 56 nem és 21 tartózkodás mellett fogadott el az EP.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!