Gyárakkal menekülnek Európába a kínai autógyártók, hogy kikerüljék a vámokat

2024. július 28. – 19:56

Másolás

Vágólapra másolva

Európában terjeszkednek a kínai eletromosautó-gyártók, hogy tompítsák az Európai Unió által nemrégiben kiszabott vámok hatását. Az új jelenségről az Automotive News azt írja, a kínai gyártók célja az, hogy autóikat hazai gyártmányúnak tekintsék. A magyaroknak nem új hír, hogy érkezik a BYD, a világ legnagyobb eletromosautó-gyártójának számító kínai cég fél éve jelentette be, hogy Szegeden építi meg első európai üzemét. Barcelonába egy volt Nissan-gyárba a Chery Automobile Omoda E5 modelljeinek gyártása érkezhet, miután partnerségre léptek a spanyol Ebro-EV Motors-szal, de már keresik a második európai telephelyet. Lengyelországban a Leapmotor T03 modelljei gördülhetnek le a Stellantis futószalagjáról, és mérlegeli az európai lehetőségeket a Zeekr anyavállalata is.

A kínai eletromosautó-gyártók érkezése komoly kockázatot jelenthet az európai gyártók számára: a kereslet visszaesése miatt sok gyártónak mérlegelnie kell a saját telephelyeik bezárását, így sok esetben reális opcióként merül fel, hogy partnerségre lépjenek a kínaiakkal, és helyet csináljanak nekik a hazai piacon.

Az Európai Unió júliusban döntött arról, hogy ideiglenes védővámot szabnak ki az uniós gyártók védelmében, miután júniusi vizsgálata arra jutott, hogy tisztességtelen támogatásban részesülnek a Kínából EU-ba érkező elektromos autók.

A vizsgált gyártókra a vám:

  • BYD: 17,4 százalék;
  • Geely: 19,9 százalék;
  • SAIC: 37,6 százalék.

A többiekre 20,8 százalékos súlyozott átlagú terhet vetnek ki, ha együttműködtek az uniós vizsgálattal, és 37,6 százalékot, ha nem.

Még a védővámok kiszabása előtt a Telex Téma egyik vendégével, Matura Tamással is beszélgettünk azok lehetséges hatásáról. A Kína-kutató szerint Magyarország helyzetét még erősítheti is, hogy az EU drágábbá teszi a kínai elektromos autók importját, hiszen az ilyen korlátozások az itteni gyárakban előállított termékekre nem lennének érvényben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!