Megvan, mekkora büntetővámot szabna ki a kínai elektromos autókra az Európai Bizottság

2024. június 12. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

Tisztességtelen támogatásban részesülnek a Kínából EU-ba érkező elektromos autók – közölte az Európai Bizottság a folyamatban lévő vizsgálatának eredményeit. A fentiek miatt ideiglenes büntetővámot szabnának ki az uniós gyártók védelmében – áll a vonatkozó sajtóközleményben.

Ursula von der Leyen tavaly szeptemberben jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak az e-járművek kínai állami támogatásai miatt. „Védekeznünk kell a tisztességtelen versennyel szemben” – mondta akkor. A vizsgálat várhatóan novemberben zárul le, de az EU már júliusban ideiglenes vámokat vethet ki az uniós gyártók védelmében.

Az eredmények szerint a tisztességtelen támogatás gazdasági kárt okozhat az EU BEV-gyártói számára. A vizsgálat arra is kiterjedt, hogy az intézkedések milyen valószínű következményeket és hatást gyakorolnak a BEV-ek uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira. A Bizottság felvette a kapcsolatot a kínai hatóságokkal, hogy megvitassák ezeket a megállapításokat, és megvizsgálják a feltárt problémák Kereskedelmi Világszervezet-kompatibilis megoldásának lehetséges módjait.

Ha nem járnak sikerrel a kínai hatóságokkal, akkor július 4-től az alábbi ideiglenes kiegyenlítő vámokat vetnék ki a Kínából származó elektromos járművek (BEV) behozatalára az egyes tagállamok vámhatóságai által meghatározott formában:

  • a BYD 17,4 százalékos,
  • a Geely 20 százalékos,
  • a SAIC pedig 38,1 százalékos büntetővámot kapna.

Azok a kínai gyártók, akik együttműködnek a vizsgálat során, de nem vették fel őket a mintába, súlyozott átlagban 21 százalékos büntetővámot, míg az együttműködéstől elzárkózóakat 38,1 százalékot kapnának. Ezek a vámok a 10 százalékos behozatali tarifán felül lennének fizetendők, írja a Portfolió.

Az ideiglenes kiegyenlítő vámokat az EU a vizsgálat kezdetét követő 9 hónapon belül, azaz legkésőbb július 4-ig bevezetheti. A végleges intézkedéseket az ideiglenes vámok kivetésétől számított 4 hónapon belül kell bevezetni.

Az ideiglenes vámok tervezett szintjeiről minden érdekelt fél tájékoztatást kap (beleértve az uniós gyártókat, importőröket és exportőröket és partnereit, a kínai exportáló gyártókat és partnereit, valamint a származási és/vagy exportáló országot, azaz Kínát), és Az EU szubvencióellenes alaprendeletében meghatározott eljárásokkal összhangban az ilyen intézkedések bevezetése előtt az EU tagállamaihoz kell eljuttatni.

A mintába felvett vállalatok egyénileg kaptak tájékoztatást a számításokról és és lehetőségük van véleményt nyilvánítani azok pontosságáról. Amennyiben ezek az esetleges észrevételek elegendő ellensúlyozó bizonyítékot szolgáltatnak, a Bizottság az uniós joggal összhangban felülvizsgálhatja számítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!